A családon belüli erőszak csak kapcsolati erőszak lenne?

Ma a Városi Kurír megírta, hogy az elmúlt egy hétben „Elképesztő méreteket öltött a családon belüli erőszak”. Az egyik feleséget egy vascsővel verte agyon a férje, míg egy másikat az utcán szúrt le.

A múlt héten Debrecenben egy szerződéses katona verte meg a feleségét, akit mosogatószerrel, olajjal, kávékrémporral és kólával öntötte le.

Budapesten egy csalódott férfi rágyújtotta a lakása ajtaját korábbi élettársára, míg Veszprém megyében egy férfi a sorozatos verések után szexuálisan is bántalmazta élettársát.

Szinte mindennaposak a négy fal közötti verések, megalázások, ezekből csak kevés eset jut el a rendőri intézkedésig.

Szóval ezek csak a nyilvánosságra és a médiába így, úgy bekerült esetek

Még legalább kétszer, de lehet hogy háromszor ennyi bántalmazás, megalázás, verés történhetett az elmúlt héten. A közös jellemző, hogy ezeket általában a férfiak követik el és a nők az áldozatok. Nagyon ritkán előfordul fordítva is, míg más esetekben a gyerekek az elszenvedők.

Családbarát kormányunk természetesen az „Isztambuli egyezmény” elutasítása óta hallani sem akar a családon belüli erőszakról, azt eufemisztikusan átkeresztelték „kapcsolati erőszaknak”. Tették ezt azért, mert a nagybetűs család szent és sérthetetlen, legalább is ez a kormányzópártok logikája.

Ráadásul azt is lépten-nyomon szajkózzák, hogy a család kizárólagosan egy férfi és egy nő életközössége, amivel sikerült kizárni a család fogalmából minden homoszexuális és leszbikus párt.

Az igazi képmutatás, hogy kormányzati szinten egyes esetekről hallani sem akarnak, jobb, ha a családi erőszakot elszenvedők csak statisztikai számok.

Késelés Rambouillet-ben és Zuglóban

Gondoljunk bele szombaton, Zuglóban fényes nappal szúrtak halálra egy feleséget, ám a hír amúgy elsikkadt a nagy médiazajban. Bezzeg a „közszolgálatinak” csúfolt M1 nem tudta kihagyni, hogy egy francia rendőrnő megkéselését minden órában ismertessék. Nem véletlenül, hiszen az elkövető a 36 éves, tunéziai állampolgár James G. a „szemtanúk” szerint állítólag azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (b), Bíró Dániel, a Borostyánvirág Alapítvány intézményvezetője (k) és Szuromi Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a kapcsolati erőszak áldozatai, a krízisközpontokban és titkos menedékházban élő nők és gyerekek számára biztosított járványvédelmi csomag útjára indításán a Családbarát Magyarország Központjában. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A családokért felelős tárca nélküli miniszter egészségvédelmi és járványügyi csomagokat osztogatott

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez is segítséget kapnak a kapcsolati erőszak áldozatai, a krízisközpontokban és titkos menedékházban élő nők és gyerekek – mondta Novák Katalin, amikor egészségvédelmi és járványügyi csomagokat indított útjára az angyalföldi Családbarát Magyarország Központtól hétfőn.

Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány azon dolgozik, hogy minél kevesebben váljanak a kapcsolati erőszak áldozatává, és ha valaki mégis áldozattá vált, akkor minél gyorsabban szakszerű segítséget kaphasson. Hozzátette: abban is segítséget akarnak nyújtani, hogy az ilyen otthonok lakói hatékonyan tudjanak védekezni a vírusjárvány idején.

A fertőtlenítőket, szappanokat, szájmaszkokat, felülettisztítókat, kézfertőtlenítő adagolókat, vitaminokat és gyorsteszteket is tartalmazó csomagokat húsz krízisközpont és nyolc titkos menedékház lakói kapják.

A miniszter azt kérte, ha valaki kapcsolati erőszak áldozatává vált, merjen segítséget kérni.

„Forduljon hozzánk segítségért, tudunk segíteni, legalább azzal, hogy védett szállást biztosítunk a számára” – mondta, hozzátéve: minden pillanatban van szabad férőhelyük.

Novák Katalin szerint a kapcsolati erőszak minden formája megengedhetetlen és elfogadhatatlan, ezért arra mindenkinek nemet kell mondania, továbbá mindent meg kell tenni az áldozatok megsegítéséért. Ismertetése szerint az utóbbi években egyre többen mernek segítséget kérni, és egyre kevesebben vannak azok, akik eltitkolják az őket ért erőszakot.

A kormány folyamatosan bővíti a kapcsolati erőszak áldozatait segítő hálózatot

Az elmúlt tíz év alatt a titkos menedékházak számát egyről nyolcra, a krízisközpontok számát 12-ről 20-ra, míg a félutas házak számát 4-ről 21-re növelték, továbbá kríziskezelő ambulanciákat is létrehoztak.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat finanszírozását tavaly négyszeresére emelték, hogy a vírusjárvány idején senki ne maradjon segítség nélkül.

A 06/80-20-55-20-as számot a kapcsolati erőszak áldozatai a nap 24 órájában ingyenesen hívhatják

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a járványügyi csomagok forrását biztosító, a napokban lezáruló 1,16 milliárd forintos uniós projektet ismertetve arról beszélt, az elmúlt négy évben igyekeztek hatékony segítséget nyújtani az emberkereskedelem, a bántalmazás és a kapcsolati erőszak áldozatai számára.

Bíró Dániel, az anyákat gyerekeikkel befogadó Borostyánvirág Alapítvány intézményvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt év, vírussal nehezített időszakában jelesre vigyázott a rendszer; a megnövekedett munka ellenére az ellátottak nem érzékeltek változást. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a befogadó intézményeknek komoly figyelmet kell fordítaniuk az alapos védekezésre, nehogy gócponttá váljanak, ehhez jelentenek nekik komoly segítséget a járványügyi csomagok.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük