A diákhitelek törlesztését is felfüggesztették!

A miniszterelnök által szerdán bejelentett rendkívüli gazdasági intézkedések között szerepel a cégeket és a magánszemélyeket érintő hiteltörlesztések felfüggesztése is. A rendelkezés természetesen a diákhitellel rendelkezőkre is vonatkozik.

A 24.hu megkereste az érintett Diákhitel központot, ahol ezt az információt kapták:

„Az intézkedés rájuk is vonatkozik, a hallgatói hitelek törlesztését a vonatkozó jogszabályok hatálybalépésétől 2020. december 31-ig felfüggesztik. Arra a kérdésre nem tudtak egyértelmű választ adni, hogy mi lesz a már felmondott szerződések sorsa, mint írták:

Társaságunk , mint az MFB Csoport tagja, a felmondott hitelszerződéseket folyamatosan átadja a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek (MKK). Az eddig felmondott és MKK számára átadott követelések MKK általi, adóhatósággal együttműködve végzett kezelésére, végrehajtására a Diákhitel Központnak nincs ráhatása, arról információval nem rendelkezik.

Az egy évnyi fizetési hátralék miatt felmondott, hallgatói szerződésekből eredő követelések tavaly februárban kerültek az állami követeléskezelőhöz, amely azonban az Azénpénzem.hu kérdésére sem árulta el, hogy hány pórul járt diákhiteles ügye landolt náluk. Az utolsó, erre vonatkozó adatokat 2018-as cikkünkben közöltük, akkor a Diákhitel Központ arról tájékoztatott minket, hogy 2017-ben összesen 1940 Diákhitel1 és 209 Diákhitel2 ügyfélnek mondták fel szerződését a törlesztés elmaradása miatt. Ezzel a bedőlt diákhitelesek száma 2017-ben átlépte a 19 ezer főt: a meglévő Diákhitel1-es ügyfélkörből akkor 18 700, Diákhitel2-esek közül 370 adósnak volt felmondott és nem rendezett szerződése.”

A diákhitelt 2001-ben hirdette az akkori kormány. A Diákhitel Központ rendkívül kedvező feltételekkel vesz fel hiteleket hazai és külföldi befektetőktől. Ebből a pénzből önköltségi elven, üzleti haszon nélkül nyújt kölcsönt a diákoknak, akik meglehetősen nagy számban élnek a lehetőséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük