A Fidesz évente 90 ezer forinttal károsítja meg a nyugdíjasokat

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy a nyugdíjemelés mértékét újra kösse a reálbérek növekedéséhez.

Orbán még köszönetet is vár

A DK frakciószóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Népszava című napilap számításaira hivatkozva azt mondta, amennyiben a Gyurcsány-kormány nyugdíjpolitikája lenne érvényben, akkor a nyugdíjasok átlagosan 7500 forinttal kapnának többet havonta. A Fidesz évente 90 ezer forinttal károsítja meg a nyugdíjasokat azzal, hogy 2011-ben eltörölte a nyugdíjak bérekhez kötését – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A kormány most hiába fizet kilencezer forintot, ennek a tízszeresét vette el az idősektől – közölte az ellenzéki politikus arra a kormányrendeletre utalva, amelynek alapján a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők szeptemberben kilencezer forint rezsitámogatást kapnak. Orbán Viktor miniszterelnök úgy viselkedik, „mint egy besurranó tolvaj, aki előbb kirabolja a lakásunkat, majd valami apróságot visszaad a lopott holmiból és ezért elismerést, köszönetet vár cserébe” – fűzte hozzá.

Nagy Blanka momentumos lett

Más témában feltett kérdésre azt felelte, a DK nem veszteségként könyveli el azt, hogy az ellenzéki demonstrációkról ismert, korábban a DK egyik rendezvényén is felszólaló Nagy Blanka diák belépett a Momentumba. Hozzátette, nagyon örülnek annak, ha egy fiatal nemcsak civilként, hanem párthoz csatlakozva is segíteni szeretné az Orbán-rendszer leváltását.

Az ellenzéki összefogásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Gyurcsány Ferenc egy évvel ezelőtt kiadta az ellenállás jelszavát, amit először sokan a DK sikertelen magánakciójaként könyveltek el, de a tavaly téli tüntetéseken már az összes ellenzéki párt az ellenállás táblája mögött vonult; 2018 áprilisában még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az ellenzéki pártok közös polgármesterjelölteket állítsanak, de ez megvalósult, és ennek következtében a Fidesz több száz önkormányzati pozíciót is elveszíthet idén ősszel.

Határvédelmi költségek

Egy, a Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésre Gréczy Zsolt azt felelte, „attól függ, melyik Jobbikról beszélünk”. Hangsúlyozta, a DK nem támogatta a debreceni Kulcsár Gergelyt, akiről korábban kiderült, hogy beleköpött a Duna partján álló holokauszt-emlékmű vascipőibe. A Jobbik mint párt kommunikációs és remélhetőleg politikai értelemben is sokat változott – érvelt.

A frakciószóvivőt reagáltatták Dobrev Klára egyik televíziós interjújára, amelyben a DK EP-képviselője azt mondta, nem támogatja, hogy az EU kifizesse Magyarországnak a határvédelem költségeit.

Gréczy Zsolt leszögezte, nagyon fontosnak tartják a határok védelmét és a magyarok biztonságát, az EU-nak azonban nem annak alapján kellene fizetnie, hogy valamelyik fideszes politikus „a hasára üt és bemond egy számot”.

El kell választani egymástól az ország lakóinak biztonságát és a lopást

Felszólította a kormányt, hogy ne lopja el a határőrizetre adott pénzeket és számoljon el a valós költségekkel. Hangsúlyozta, Dobrev Klára is arról beszélt, hogy el kell választani egymástól az ország lakóinak biztonságát és a lopást.

Kitért arra is: a DK-n belül semmiféle eljárás nem indul amiatt, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a tavalyi országgyűlési választás előtt a DK-s Varju László költség- és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel a volt szocialista Horváth Imrének, ha az nem indul el Újpesten. Gréczy Zsolt indoklásként azt mondta, „teljesen rendben van”, hogy Varju László le akarta beszélni riválisát arról, hogy elinduljon a közös ellenzéki jelölttel szemben, és „ezt nagyon jól tette”.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest