Kormánybejelentés: jönnek a soknapos hosszú hétvégék! - A Gergely-naptár is a "regnáló szolgálatában"? - Városi Kurír

Sorting by

×

Kormánybejelentés: jönnek a soknapos hosszú hétvégék! – A Gergely-naptár is a “regnáló szolgálatában”?

Amikor 1587-ben XIII. Gergely pápa rendelete szerint bevezették Magyarországon a Gergely naptárt, még biztosan nem gondolt rá senki, hogy 2021-ben egy Schanda Tamás nevű Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettes kormánya nevében jófejségüket bizonyítandó bejelenti, hogy a következő -választási- évben tele leszünk soknapos munkaszüneti lehetőséggel.

Hirdetés

… és lőn…

Jövőre két három- és három négynapos hosszú hétvégével számolhatunk, mivel több ünnepnap is hétköznapra esik

– jelentette be szombat reggel az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Schanda Tamás tájékoztatása szerint

“márciusban és októberben kell majd szombaton ledolgozni egy-egy munkanapot, ami áthelyezés nélkül éppen egy ünnep és hétvége közé esne 2022-ben”.

Ennek eredményeként

húsvétkor is négy, pünkösdkor és karácsonykor pedig három-három napot tölthetünk otthon pihenéssel családi körben ünnepelve.

Vagyis kinek köszönhető?

A foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztérium feladatkörébe tartozik a munkaidő-beosztás munkaszüneti napok miatt szükséges megváltoztatása.

2022-ben március 15. és mindenszentek kapcsán lesz indokolt a munkanapok átrendezése. Előbbi esetében március 14-ét a rákövetkező héten, március 26-án, utóbbinál pedig október 31-ét bő két héttel korábban, október 15-én, szombati napokon kell majd ledolgozni. A következő esztendő harmadik négynapos hosszú hétvégéje a húsvéti lesz.

Jövőre pünkösd mellett karácsony másnapja is egy hétfővel toldja meg a hétvégét. Három további ünnepnap semmilyen módon nem befolyásolja a többség munkaidő beosztását:

2022-ben május elseje és október 23-a vasárnapra, augusztus 20-a pedig szombatra esik.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.