A gyerekeket internetes szexuális zaklatástól védő törvényjavaslatot ismertetett az Európai Bizottság - Városi Kurír

Sorting by

×

A gyerekeket internetes szexuális zaklatástól védő törvényjavaslatot ismertetett az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán olyan törvényt javasolt, amely arra kényszerítené a digitális vállalatokat, hogy megtalálják, jelentsék és távolítsák el a platformjaikon keringő, gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos online anyagokat.

Hirdetés

A koronavírus-járvány idején megugrott a gyermekek szexuális zaklatása

Amint a Politico beszámolt róla , a Google, az Apple, valamint a Meta WhatsApp és Instagramja bírósági végzést kaphat gyermekbántalmazásról készült fotók és videók levadászására, különben tetemes pénzbírságra számíthatnak, amely elérheti a globális bevételük 6 százalékát. A cégeknek a kapcsolatfelvételt is meg kell szorítaniuk – olyan beszélgetéseket, amelyek során az elkövetők nem megfelelő módon próbálnak kapcsolatba lépni gyermekekkel.

 Az Egyesült Államok eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központja szerint tavaly 85 millió ilyen videó és kép készült. A probléma mértékét azonban valószínűleg alábecsülik.

“Sürgősen szükség van a gyermekek szexuális zaklatásának felderítésére, bejelentésére és eltávolítására, hogy megakadályozzuk a gyermekek szexuális zaklatását bemutató képek és videók megosztását, ami gyakran évekkel a szexuális zaklatás befejezése után újra-traumatizálja az áldozatokat”

– mondta Ylva Johansson belügyi biztos. .

Noha a javaslatnak még át kell mennie az EU-országokat képviselő Európai Parlamenten és a Tanácson, a borzalmas bűncselekmények visszaszorítására irányuló átfogó szabálykönyv azonban jelentős hatással lehet a magánéletre.

Új ügynökségek és technológiai cégek kötelezettségei

Figyelembe véve a gyermekvédelmi csoportok felhívásait, a Bizottság azt javasolta, hogy a digitális cégek, például az üzenetküldő alkalmazások és az úgynevezett app-storok gondoskodjanak arról, hogy ismerjék felhasználóik életkorát. Ezt a gyakorlatot életkor-ellenőrzésnek nevezik,  ezzel jobban meg lehet védeni a gyerekeket.

“Ha az App Store-okra hárítják a kötelezettséget, hogy azonosítsák a gyerekeket, és ne töltsenek le olyan alkalmazásokat, ahol nagy az ápolás kockázata, a vállalat arra fogja összpontosítani a figyelmet, hogy biztosítsák a probléma kezelését a platformjukon”

– mondta Andy Burrows, a The gyermekbiztonság online részlegének vezetője. Országos Gyermekkínzás Megelőzési Társaság, gyermekvédelmi civil szervezet.

A törvényjavaslat értelmében a szabályozók azt is kérhetik majd, hogy bíróság rendelje el egy internetszolgáltató, vagy  a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokat tartalmazó weboldal vagy link letiltására. Azok a hatóságok, amelyek egy szolgáltatást túl kockázatosnak ítélnek  a gyerekek számára, felhatalmazást kaphatnak arra, hogy átvizsgálják tartalmukat, sértő anyagok és beszélgetések után,  Eközben a vállalatoknak és a szabályozó hatóságoknak minden évben nyilvánosan közölniük kell a talált és leszedett cikkek számát.

A tervezet egy új, független EU-ügynökség felállítását is javasolja Hágában

Az Europollal együttműködve 26 millió eurós költségvetéssel az illegális anyagokról szóló jelentések elemzésével, az illegális anyagok digitális ujjlenyomataival (más néven hash-ekkel) kapcsolatos adatbázisok koordinálásával és a vállalatoknak megbízható technológiák megtalálásában való segítésével foglalkozna. Közvetítőként is működne a technológiai cégek, a bűnüldözés és az áldozatok között.

Jog a magánélethez?

Az  Európai Bizottság megerősíti azon nézetét, hogy  ami jelenleg van az  alááshatja azt, ami az online adatvédelemből megmaradt.

Megerősítve a magánélet védelmezőinek legrosszabb félelmeit, a szöveg elfogadása esetén arra kényszeríti a technológiai cégeket, hogy figyeljék platformjukat a gyermekekkel való visszaélésekkel kapcsolatos tartalmak keresésére, még akkor is, ha ez a végpontokig titkosított üzenetek megfigyelését jelenti.

Moritz Körner európai liberális EP-képviselő szerint a javaslatok kiütéses győzelmet jelentenének a „digitális levelezés és magánélet” szabadságára. Miközben a magánélet védelmezői egyöntetűen elítélték a terveket, az  a vállalatokat arra kényszeríti, hogy a Pegasushoz hasonló kémprogramokat telepítsenek telefonjaikra.

Ritka szolidaritási demonstrációként a technológiai vezetők, köztük Will Cathcart a WhatsApp- tól és a Protonmail-től Andy Yen, csatlakoztak a szószólókhoz, akik riadalommal adtak hangot a javaslatoknak.

“Ha ez a készülő törvény  bármilyen módon aláássa vagy gyengítse a titkosítást és a biztonságot, szinte pontosan tudjuk, hogy lesz egy rosszfiú, aki kihasználja”

– mondta Yen a POLITICO-nak.

A bírálatokkal szemben Johansson kijelentette, hogy a törvény elegendő biztosítékot tartalmaz a magánélet védelmére, beleértve az adatvédelmi szabályozók bevonását is, és hogy már léteznek jó technológiák.

-írta meg a Politico

Kapcsolódó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.