Novák Katalin üzenete nem hosszabb, mint egy espresso - Városi Kurír

Sorting by

×

Novák Katalin üzenete nem hosszabb, mint egy espresso

“Szeretek sütni, ritkán térek el a recepettől, és jó érzés tudni, hogyha a hozzávalókat a megadott módon és a megadott sorrendben összekeverem, nagyjából mindig ugyanazt a végeredményt kapom. Nehéz elrontani.” – így kezdte axiómás videóját Novák Katalin 2020-ban, ami akár politikai hitvallásnak is megfelelhet.

Hirdetés

Az élet nem ilyen.

Nincsenek receptek, kockázat is nagyobb. Más körülmények vesznek körül bennünket, különböző élethelyzetekben vagyunk egymástól eltérő vágyakkal, adottságokkal.

Ma arra keressük a választ, hogyan lehet sikeres, erős egy nő? Hogyan teljesedhet ki?

Talán egyszerűbb azt megnézni, mit ne tegyen: ne higgye el, például, hogy nekünk nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye, hogy életünk minden pillanatában össze kellene mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással és legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak.

Ne higgye el azt sem, hogy választani kell a gyermekvállalás és a komoly szakmai munka, felelősségteljes beosztás között!

Ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon, vagy azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését, sokgyermekes anyaként úgy, hogy “csak” a családjának él.

A döntés a mi kezünkben van.

Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyű lenne meghozni ezeket a döntéseket. Éppen ellekezőleg! Nehéz azt kimondani, hogy valakivel egy életre szóló házastársi szövetséget kötünk. Nehéz vállalni az ezzel járó felelősséget. A gyermekáldásra sem könnyű igent mondani, hiszen az lemondással, áldozatvállalással is jár és ismét egy életreszóló felelősséget jelent.

Nem könnyű nap, mint nap gondoskodni egy családról úgy, hogy közben van egy munkánk, szerencsés esetben hivatásunk is.

Nehéz áthidalni az évek során felmerülő problémákat, szembenézni a váratlan kihívásokkal. Mégis ezek a nehéz döntések tesznek bennünket igazán erőssé!

Mert erősek vagyunk!

Annyi erőt kaptunk, hogy a vállunkra tett terheket elhordozhassuk, sőt meggyőződésem, hogy nekünk, nőknek annyi erő adatott, hogy még mások terheit is képesek vagyunk átvenni.

Vállaljuk hát a felelősséget! Merjünk bátor döntéseket hozni!

Ne mondjunk le a privilégiumunkról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben! Éljük meg a nők és a férfiak közötti különbségből fakadó összahng szépségét és lehetőségét. Merjünk igent mondani a gyermekre, merjünk jelen lenni, ott ahol senki más nem helyettesíthet bennünket.

Novák

És merjünk örülni az életnek!

Örüljünk, hogy npnek születtünk. Örüljünk, hogy életetet adhatunk, örüljünk, hogy megadatott számunkra a szeretet és a másokról való gondoskodás szépsége, örüljünk, hogy van kiért felelősséget vállanunk.

Örüljünk szüleinknek, nagyszüleinknek, társunknak, gyerekeinknek, unokáinknak!

Éljük meg és élvezzük azt a csodát, hogy gondolkodó, alkotó nőként hivatásunkban is kiteljesedhetünk, és arra is kaptubnk lehetőséget, hogy az élet adásának csodájában részesülhessünk. Életet adhatunk szüléssel, és valódi életet adhatunk a felelős gondoskodással is.

Recept nincs, de az út ott van mindannyiunk előtt.

Merjünk rálépni!

Novák

Novák Katalin családokért felelős miniszter az Axiómán.

Keressük Novák Katalint, Magyarország köztársasági elnökét! Kérjük személyi igazolványával látogasson el a Sándor-palotához

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.