A hétvége időjárása – Kertek alatt a tél

Az időjárás, legalábbis eddig, aránylag kegyes volt hozzánk, hiszen lassan december közepe és még nem tört ránk az igazi, a hideg tél. Van egy rossz hírünk, a dolgok a hétvégén sajnos megváltoznak. Az évszak bekeményít.

A péntek még csak-csak

Egy mediterrán ciklon okoz országszerte borongós, időben és térbe eltérően csapadékos időjárást. Délután sokfelé élénk, a délkeleti országrészben erős DK-i szél fúj. Borongós időben továbbra is számítani kell újabb, jelentősebb esőkre. Az északi határszélen, az Északi középhegységben havas eső, havazás is lehet. Éjszaka az ország döntő részén további kiadós eső várható, és hidegfront érkezik. A Dunántúlon fokozatosan ÉNY-ira fordul a szél, és északnyugat felől egyre nagyobb területen megszűnik az eső. Reggel még délen és keleten számítani kell esőre.

A  következő két napon viszont

Szombaton: dél felől újabb csapadékzóna terjed rá országunkra, emiatt az eleinte délen és keleten tartó esőzés fokozatosan felterjed az északi országrészre is. A legkevesebb csapadék az északnyugati megyékben valószínű. Egész nap borult marad az ég. A napközben élénk É-ÉNY-i szél estétől tovább erősödik. Szintén estétől a Dunántúlon az elgyengülő eső, fokozatosan havas esőbe, gyenge havazásba mehet át, de most úgy néz ki, hogy jelentősebb hó nem valószínű. Reggelre már délen és keleten is elgyengül, többfelé meg is szűnik a csapadék, többnyire az eső. Erős lehűlésre számíthatunk.
Vasárnap: a nap első felében csak kevés csapadék fordulhat elő. Délután azonban eleinte a középső országrészben, majd keleten is havazás kezdődhet. Néhol átmeneti havas eső, eső is előfordulhat. A Dunántúlon számottevő csapadék nem valószínű, ott erős, viharos ÉNY-i szél fúj. Reggelre keleten is elgyengül, megszűnik a hóesés, többfelé felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet.

Orvosmeteorológia

A hétvégén: Fejfájás, fokozódó fáradékonyság, aluszékonyság, erős álmosságérzet, illetve migrénes fejfájás jelentkezhet az ilyen légköri helyzetre érzékenyeknél. A csapadék a krónikus ízületi betegségek tüneteit, illetve a korábbi csonttörések, műtéti hegek érzékenységét is felerősíti. Lehangoltság, kedvetlenség, a depressziós tünetek erősödése is gyakori ilyenkor. (EUMET)

(Friss híreink!)