Ezen a hétvégén megismerkedhetünk, a tartósan változékony időjárással, aminek jellemzői értékei és adatai a szeptember végi és novemberi között ingadoznak. 

A hétvége

Péntek délután a Dunántúl és a Tiszántúl térségében várhatóan borongós marad az ég. A keleti országrészt dél felől újabb kiadós esőt adó csapadéksáv éri el és keresztezi észak felé haladva. Az esti órákra kezd gyengülni, megszűnni az eső délkelet felől. Az ország többi részén nem valószínű eső, bár elszórtan ködszitálás előfordulhat. Kissé megélénkül a délkeleti szél. A Duna-Tisza közén is felhős ég lesz jellemző, de itt-ott átmenetileg elvékonyodhat a felhőtakaró.

Éjszaka keleten csökken a felhőzet, de ködfoltok képződhetnek. A Dunántúl fölött megvastagszik a felhőtakaró, majd a nyugati határszélen szórványosan esők is érkeznek. A középső országrész fölött felhős, de esőmentes időben párásság, köd képződik. Ködszitálás előfordulhat.

Szombat

– A Dunántúlon borongós időre, és alkalmanként esőre számíthatnak az ottélők. Délelőtt kissé megélénkül a déli szél, majd délután fokozatosan északnyugatira fordul. Hűvös lesz.

– A Duna-Tisza közén délelőtt párás, szürke időben el-elvékonyodhat a felhőtakaró, majd délután megvastagszik a felhőzet és nyugat felől ideér az esőket adó csapadékmező.

– A Tiszántúlon tartósan ködös, rétegfelhős és derengő napsütéses területek váltakoznak, gyenge, délkeleten élénk déli széllel. A tartós ködben hűvös marad az idő, a naposabb részeken azonban kifejezetten enyhe időre számíthatunk.

Éjszaka keleten is beborul az ég, és országszerte számítani kell esőkre. Nyugaton és a középső országrészben hullik a legtöbb eső, keleten előreláthatólag északon esik jelentősebb mennyiség.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek délután 12 – 15,

szombat reggel 8 – 11,

szombat délután északnyugaton 12, délkeleten 19,

vasárnap reggel északnyugaton 5, délkeleten 13 fok körül alakul.

Ilyen lehet a folytatás

Vasárnap kezdetben még többfelé előfordulhat eső, záporeső, később azonban dél felől vékonyodik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen süt ki a nap. Északnyugaton és a középső tájakon élénk északnyugati, keleten élénk délnyugati szél fúj. Országszerte hűvös lesz. Éjszaka kevés felhőre, így ködfoltok kialakulására készülhetünk.

Hétfőn előreláthatólag napos és tartósabban ködös területek váltakoznak. Leginkább a Dunántúl északi felén van esélye a ködnek teljesen feloszlani, és kisütni a napnak.

Kedden, szerdán borongós idő a legvalószínűbb, többfelé esővel. Az előrejelzés bizonytalansága most meglehetősen nagy, a lényeg a térbeli és időbeni változékonyság.

Biometeorológia 2019. november 8.

Pénteken jelentősebb fronthatásra nem kell számítani. Keleten azonban eső várható, ott célszerű esernyőt vinni magunkkal. Kissé hűvös lesz, így ajánlott a réteges öltözködés. A Dunántúlon megélénkülő szél ingerlékenységet idézhet elő, kis mértékben csökkenti a hőérzetet.

Szombaton előbb egy meleg, majd délután hidegfront éri el a Dunántúl területét. Emellett ott borongós, hűvös időre , és esőre is számítani kell. A frontérzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. Délelőtt a megszokottnál fáradtabbak, álmosabbak lehetünk. Célszerű a reggelt egy-egy kávéval, vagy egyéb koffein tartalmú itallal kezdeni annak érdekében, hogy megőrizzük frissességünket. Délután, a korábbi csonttörések helyén is fájdalom jelentkezhet, valamint a műtétek helye is érzékennyé válhat. Keleten egész nap gyenge melegfronti hatással, és az azzal járó egészségügyi tünetekkel számolhatnak az ottélők. Esernyőt a Dunántúlon mindenképp vig

Közlekedésmeteorológia

Pénteken a keleti országrészben időszakos esőre lehet számítani, így ott sokfelé vizes utakon autózhatnak az arra közlekedők. Az ország más részein száraz, kedvező útviszonyok mellett autózhatunk.

Forrás: EUMET

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét