Connect with us

Bulvár

A hétvége időjárása: üzen a tavasz

Megosztás

Különös időjárás vár ránk a hétvégén, hiszen egyáltalán nem lesz hideg, de a szél miatt még sem érezzük komfortosan magunkat.

időjárás
Megosztás

Ezen hétvégén úgy érezzük majd mintha egy szeles tavasz köszöntene ránk és ez a nem túl kellemetlen időjárás, még tíz napig alighanem velünk is marad.

Nap nap után

Szombaton újabb hidegfront okoz erős ÉNY-i szelet az ország északnyugat-délkelet irányú középső sávjában, míg délnyugaton és északkeleten mérsékelt marad a légmozgás. Változó vastagságú, időről-időre felszakadozó felhőzet, elvétve egy-egy futó zápor jellemezheti az időjárást. Tartós, jelentős mennyiségű csapadék érkezésére nem látszik esély. Tovább enyhül az idő, egyre nagyobb területen haladja meg a +10 fokot a maximum hőmérséklet. A délnyugati, déli országrészben várható a legmelegebb, míg északkeleten.

Éjszaka is erős szél fúj a középső országrészben, illetve megélénkülhet az északkeleti térségben is, míg délnyugaton várhatóan mérsékelt marad. Zömmel erősen, itt-ott szakadozottan felhős égbolt mellett elvétve lehet jelentéktelen mennyiségű eső, szemerkélés.

Vasárnap is sok felhő ígérkezik, elsősorban a Dunántúl déli térségében van esélye napsütésnek is. A felhőzetből itt-ott kisebb szemerkélés előfordulhat.

Napközben előreláthatólag az ország északkeleti felén fúj erős ÉNYNY-i szél, délnyugaton maradhat mérsékelt a légmozgás. Enyhe nappal számolhatunk. Éjszaka viszont országszerte tovább erősödő szél ígérkezik. Már viharos lökések is előfordulhatnak.

Orvosmeteorológia

A gyakori frontátvonulások, illetve a változékonyra és szelesre forduló időjárás sokaknak okozhat kellemetlenséget a következő napokban. Ez a mozgalmas időjárás minden krónikus beteg állapotát befolyásolhatja, sőt az egészségesekre is hatással lehet, testi vagy pszichés tüneteket okozva. A reakcióidő megnő, lassulnak a reflexek, fejfájás, vérnyomásesés jelentkezhet, ha autót vezetnek gondoljanak erre. Az asztmások, mozgásszervi betegek, epilepsziások joggal tarthatnak a  légköri változásaitól, mert őket igazán megviselheti a front érkezése, de a cukorbetegek anyagcseréje is felborulhat, a csökkenő vércukorszint akár súlyos tüneteket is okozhat. Az érintetteknek javasolt fokozottan figyelni a tüneteikre.

(Eumet)

A fronthatásokról őszintén

 

Szerző