A Keleti Nyitás újabb sikere - Fellendülés előtt a tejtermelés és a tilápia-tenyésztés a Seychelles szigeteken - Városi Kurír

Sorting by

×

A Keleti Nyitás újabb sikere – Fellendülés előtt a tejtermelés és a tilápia-tenyésztés a Seychelles szigeteken

A Seychelles News Agency kedden repítette világgá a hírt, hogy Magyarország új Seychelle-szigeteki nagykövete, Mészáros Zsolt átadta megbízólevelét Wavel Ram-kalawan elnöknek. A hírhez csatolt tájékoztatóból az érdeklődő olvasó megtudhatta, hogy a Seychelle-szigetek és Magyarország újraértékeli a kétoldalú kapcsolatokat, és szorgalmazza a halászati valamint a mezőgazdasági, együttműködést.

Hirdetés

Magyarország az Indiai-óceán vizein

A szigetország-ban az igényekhez képest kevés a friss tej, Magyarország az istállózó állattartáshoz és a tejtermelés bővítéséhez nyújt majd szakmai segítséget. E mellett ösztöndíjprogram keretében 10 diáknak ajánlottunk fel teljes ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanuljon bármilyen területen. Az új nagykövet azt is közölte: megvitatták az édesvízi hal-gazdálkodási ágazat közös megerősítésének lehetőségét is, hogy olyan halakat tenyésszünk, mint a tilápia, amelyre nagy a kereslet Magyarországon. Ráadásul együtt fogunk dolgozni az információs és kommunikációs technológia, főként a kiberbiztonság fejlesztésén.
Az Indiai-óceán nyugati részén található, magányos Seychelle-szigetek 1976. óta független állam, alkotmánya szerint 155 szigetből áll. Lakóinak száma mindössze 95-100 ezer fő. Gazdaságának legfontosabb ágazata az idegenforgalom, ennek köszönhető a bankszektor virágzása is, egyebekben pedig fontos ágazat a halászat. Ugyanakkor pedig a szigetország adóparadicsom is, igen sok idegen tulajdonú céget jegyeztek itt be. Az egy lakosra jutó GDP 16-17 ezer dollár, nagyjából azonos a magyar adat-tal.(2018-as számok.) A tilápia nevű halfajtáról pedig feltehetően itt már hallottak, mert a turisták a gyönyörű szigeteken mindenféle halat jó étvággyal megesznek. (Magyarországon a tilápia valójában még nemigen ismert jószág.)

Seychelles

Táv-nagykövet?

A frissen akkreditált nagykövet diplomáciai pályafutása egyik csúcsának tekintheti ezt a megbízatást, jóllehet tényleges állomáshelye több mint ezer kilométerre, a kenyai Nairobiban marad. (Ha esetleg hivatalos konzulátust nyitunk Viktória városában, szívesen vállalnám a megbízatást.) A nagy magyar Keleti Nyitás politika jegyében a kereskedelmi, oktatási és mezőgazdasági kapcsolatok gyarapodása mellett a Seychelle szigetek pénzintézetei fölöttébb előnyös feltételekkel nyújtanak biztonságos helyet magyar magánszemélyek, cégek és esetleg állami intézmények megtakarításainak. S miközben a kölcsönösen gyümölcsöző gazdasági együttműködés várhatóan szépen fejlődik, Mahé, Praslin és a többi sziget nagyszerű alkalmat nyújthat a magyar nemzetgazdaság és a külföldi turizmus felvirágoztatásán a Keleti Nyitás jegyében fáradozó üzletembereknek és celebeknek a rövidebb-hosszabb felüdülésre. A nem kormányzati magánrepülők útvonalába újabb ország került. A vírus és a járvány, valamint Orbán Viktor pedig itthon marad – nekünk.

Kapcsolódó

Seychelle

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.