A kiagyalók maguk kaszálták el az új Nemzeti alaptantervet

Nem vezetnek be új Nemzeti Alaptantervet – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón a tegnapi kormányülés után.

… mert csak….

Igazán érdemi magyarázatot nem adott, annyit mondott, nem érkezett annyi változtatás, ami ezt indokolná, így a jelenlegi NAT-ot módosítják majd.

Kásler Miklós a tanévnyitón még bejelentette, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv legújabb változata, és azt jövőre felmenő rendszerben bevezetik. Ez nagyon szűkös határidő lett volna, ugyanis el kellett volna készíteni hozzá a kerettanterveket, ki kellett volna dolgozni a tankönyveket, taneszközöket. (Ez normális esetben többéves munka lenne, azok kisebb körben történő kipróbálásával, korrigálásával, majd nagy tételben az előállításukkal.)

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára novemberben már arról beszélt, hogy

év végéig fogadja el a kormány a Nat-ot, és 2020. szeptember 1-jétől be is vezetik.

Az legújabb, és ezek szerint elkaszált Nat előzménye,

hogy egy Csépe Valéria pszichológus akadémikus által vezetett szakértői csapat tavaly nyár végén nyilvánosságra hozott egy Nat-tervezetet, amiben az általunk megkérdezett szakértők találtak számos korszerű elemet és újszerű szemléletet, de sok ellentmondás is felfedeztek benne.

Csépe-féle Nat

Néhány napra a Csépe-Nat bemutatása után – bár addig hivatalosan dicsérték a készülő dokumentumot – a kormány már meg is fúrta azt. Gulyás Gergely kijelentette, hogy

“jelenlegi formájában biztosan nem fog életbe lépni”,

komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken. Januárban új miniszteri biztost is kineveztek a Nat bevezetésének előkészítésre Hajnal Gabriella, az iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke személyében.

A Takaró-szál

Az is kiderült, hogy az antiszemita szerzőkhöz vonzódó Takaró Mihály is részt vett a Nat magyar irodalom részének „nemzetiesítésében”, sőt a felesége szintén. Viszont az addig a magyar irodalomért felelős szakértői gárda minden tagja otthagyta a takarósított munkát. Hogy a helyükre ki érkezett, arról nincs információ. Az viszont biztos, hogy az MTA szakmai érveire, javaslataira semmilyen válasz nem érkezett a minisztériumból.

A Csépe-féle munka egyébként 2,4 milliárd forintba került,

ami ezek szerint teljesen felesleges pénzkidobás volt. Azóta pedig csak Takaró Mihály havi közel 500.000.- forintért hazafiasította azt (nyilván a felesége és a többi munkatársa sem ingyen dolgozott): megint csak feleslegesen.

Forrás

Becso

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük