A kormány kilenc éve ígérgeti, a Párbeszéd viszont el is készítette rákmegelőzési javaslatát

Az MSZP-Párbeszéd újra benyújtja a parlamentnek a Párbeszéd korábban készített, a nemzeti rákmegelőzési programról szóló határozati javaslatát.

Évente körülbelül 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben

A nemzeti rákellenes nap alkalmából tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón a Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente körülbelül 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben. A kormány kilenc éve ígérgeti, hogy elkészíti a nemzeti rákmegelőzési stratégiát, de az még mindig nincs készen – tette hozzá Szabó Tímea.

A politikus többek között azt követelte, hogy a kormány duplázza meg a megelőzésre szánt forrásokat, szerezzen be megfelelő szűrőberendezéseket és dolgozzon ki egy, az egészséges életmódot népszerűsítő és támogató programot. Arra is felszólította a kabinetet, hogy „álljon ellen a gyógyszerlobbinak” és tegyen arról, hogy a daganatos betegeknél a kevésbé hatékony gyógyszeres kezelések helyett inkább műtéti, illetve sugár- és kemoterápiás beavatkozásokat alkalmazzanak.

Kiemelt területté kell tenni az egészségügyet

A szocialista Korózs Lajos azt mondta: a kormány többször is beharangozta, hogy készül az új nemzeti rákellenes stratégia, de azt még senki sem látta. A politikus kijelentette, hogy a 2006-os rákellenes stratégia némi átalakítással alkalmas lenne arra, hogy hatékonyan csökkentsék a daganatos megbetegedések számát.

A képviselő emellett kitért pártja európai uniós követeléseire is. Azt mondta, hogy a következő hétéves uniós pénzügyi ciklusban kiemelt területté kell tenni az egészségügyet. Legyen egységes európai egészségügyi minimálbér, a kezdő orvosok fizetését minimum 4500 euróban, vagyis másfél millió forintban, míg a szakápolókét és nővérekét legalább 2250 euróban vagyis körülbelül 750 ezer forintban határozzák meg – kérte.

Az uniós forrásokból az orvosok helyben tartására, például szolgálati lakásokra, praxisköltségekre és béremelésekre is kell fordítani – jelentette ki.

Államilag finanszírozott szűrővizsgálatokkal évente 10-15 ezer ember életét lehetne megmenteni

Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikus azt mondta, hogy jelenleg a háziorvosi  ellátásból 437, míg a fogászatiból közel 260 orvos hiányzik. Amennyiben az alapellátás szintjére is kiterjesztenék az államilag finanszírozott szűrővizsgálatokat, akkor azzal évente 10-15 ezer ember életét lehetne megmenteni – szögezte le.

Szabó Tímeát más témában kérdezték arról a – Magyar Nemzet által megszerzett – hangfelvételről, amelyiken Tóth Bertalan, az MSZP elnöke elsősorban a DK-t okolja azért, hogy az EP-választáson nem lesz közös ellenzéki lista.

A politikus azt felelte, hogy az MSZP-Párbeszéd valóban egy össz-ellenzéki listát szeretett volna. Hozzátette, pártszövetségük az egyetlen, amelyik meghallotta a választók akaratát és ezért közösen indultak el.

Miután újra rákérdeztek nála, hogy valóban a Demokratikus Koalíció miatt nem jött létre a közös ellenzéki lista, azt kérte, hogy ezt a kérdést tegyék fel a DK-nak.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.