A kormány ne jogászkodjon, hanem foglalkozzon érdemben a szegregált gyerekek ügyével

A kormány foglalkozzon érdemben a szegregált oktatás felmérésével és felszámolásával, miután a Fővárosi Törvényszék első fokú döntésében megállapította, hogy országosan 29 iskolában oktatják szegregáltan a cigány gyerekeket. Erről Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

Nemcsak a cigányságnak, a társadalomnak is káros a szegregáció

Kanász-Nagy Máté közölte: az LMP határozati javaslatban szólítja fel a kormányt, hogy végezze el a szegregáció felmérését az oktatásban. Hangsúlyozta: a szegregált oktatás két szempontból is rendkívül káros az adott iskolai közösség és a magyar társadalom számára, hiszen a hátrányos elkülönítés miatt a szegregált diákok nem találkoznak a többségi társadalommal, másrészt pedig ezeknek iskoláknak sokkal rosszabbak a tárgyi, személyi és anyagi feltételei is.

A per közel tíz esztendeje indult, most született első fokú döntés

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő – aki az azóta megszűnt Együtt színeiben került be egyéniben az Országgyűlésbe, majd az LMP frakcióhoz csatlakozott – elmondta: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által közel tíz éve indított perben a Fővárosi Törvényszék most első fokú ítéletben mondta ki, hogy Magyarországon 29 iskolában nem teljesíti a fenntartó az egyenlő bánásmódból következő kötelességét, és ezekben az intézményekben szegregált módon oktatják a cigány gyerekeket.

13 iskola nem indíthat első osztályt

Hozzátette: 13 iskola esetében olyan súlyos volt helyzet, hogy a bíróság szerint a kormányhivatalnak meg kell tiltania, hogy első osztályt indítsanak, mert már esély sincs arra, hogy normális oktatás tudjon kialakulni. A bíróság emellett deszegregációs terv kidolgozására kötelezte az érintett iskolákat, és 50 millió forint bírságot is kiszabott, amiből a tervek végrehajtását kell elkezdeni – közölte.

Szabó Szabolcs arra szólította fel a kormányt, hogy ne fellebbezzen az első fokú ítélet ellen, ne jogászkodjon, hanem fogadja el a bíróság döntését és kezdjen el érdemben foglalkozni a szegregált gyerekek ügyével. Ha a kormány fellebbez a döntés ellen, akkor cserben hagyja ezeket a gyerekeket – fogalmazott.

Segítségre és módszertani támogatásra van szükség

A politikus szerint a kormánynak országos kutatást kellene végeznie a szegregált oktatásról és létre kellene hoznia egy olyan intézményi hátteret, amely megfelelő segítséget és módszertani támogatást nyújt az iskoláknak és a pedagógusoknak.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük