A kormánynak nagyobb szerepet kell vállalni az alacsony nyugellátás érzékelhető emelése érdekében

Az Országos Nyugdíjas Parlament képviselői az Európai Bizottság nyugdíjszakértőjével áttekintették a hazai idősek helyzetét és jövőjét.

A nyugdíjasok helyzete, jövője

Az Európai Bizottság Budapesti Képviselete, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata és az Országos Nyugdíjas Parlament szervezésében a szakértők pódiumbeszélgetés keretében beszélték meg a nyugdíjasok jelenlegi helyzetét és a jövőjükre vonatkozó prognózisokat.

A meghívott szakértők egyetértettek abban, hogy – a történelmi örökség miatt – a jövőben a kormánynak nagyobb szerepet kell vállalni az idősek életkörülményeinek javítása és az alacsony nyugellátás érzékelhető emelése érdekében. Javasolták, hogy az évenkénti nyugdíjemelés mértékének meghatározása esetén – a fogyasztói áremelkedés várható hatása mellett – a prognosztizált bérkiáramlást is vegyék figyelembe.

Fontos lenne az európai alapnyugdíj bevezetése

A hosszútávú tervek megbízhatósága érdekében – a demográfiai folyamatok előrevetítése mellett – jelentősebb súllyal kell figyelembe venni a mesterséges intelligencia térnyerésének, a hagyományos munkavégzés jelentőségének megváltozásának hatását is.

A résztvevők szükségesnek tartották az EU tagországai nyugdíj-politikájának érdemleges összehangolását, az európai alapnyugdíj bevezetését és a mindenkire kiterjedő méltó időskor biztosítását.

(Forrás: MTI/OS)

Kapcsolódó

Fiktív magyarországi lakcím, akár 300 ezer forint nyugdíj ukrán állampolgároknak

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük