A kormánypárti média küldött selyemzsinórt Orbán volt miniszterének

Új vezetőt neveznek ki Pálinkás József helyére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) élén. Annak, hogy megválnak az első Orbán-kormány oktatási miniszterétől, voltak előjelei a kormánypárti sajtóban.

Pálinkás még ebben a hónapban távozik

Eldőlt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló NKFI élére. Pálinkás József akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének még júniusban el kell hagynia az elnöki széket a 24.huinformációi szerint.

Az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólója

A lap azt írja, már korábban világossá vált, hogy a miniszterelnök nem elégedett a magyar innováció csúcsszervének teljesítményével.

Intő jel lehetett az NKFI-t 2015 óta vezető Pálinkás számára – olvasható a cikkben –, hogy az utóbbi időben politikai támadások érték a kormányoldal médiájában. Az országgyűlési választás után a Pesti Srácok, majd a cikket átvéve Bayer Zsolt egyenesen az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólójának nevezte az akadémikust, volt minisztert.

Megvédte a CEU-t

A PS azt írta Pálinkásról, hogy a CEU-botrány idején „nyíltan szembefordult a kormánnyal”, nyilvánosan megvédte a Soros György által alapított egyetemet, és azt is mondta, hogy a kormányzat intézkedései az egyetemi és akadémiai közösség egy részében – jelentős részében – nem találtak olyan fogadtatásra, amelyet pozitívnak nevezhetnének.

Már áprilisban menesztette volna Pálinkást a Pesti Srácok

Továbbá a PS már áprilisban felvetette, hogy amikor az új kormányzati struktúra kialakítása kerül napirendre, hasznosabb lenne olyan embereket előtérbe helyezni, akik a kormányzati feladatok elvégzését tartják elsődlegesnek, és nem igyekeznek mindenáron a „nemzetközi tudományos közvélemény” elvárásainak megfelelni.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük