A koronavírus hatása a háziállatokra és kedvencekre

Az egész világ retteg a koronavírustól, amit szinte “minden sarok” mögé odaképzelünk. Ebben a felfokozott hangulatban robbant a hír, amit a Városi Kurír is megírt, hogy koronavírus-fertőzött kutyust találtak Honkongban.

Mi az igazság?

Kutatók  cáfolják a hírt és állítják, hogy a háziállatok nem betegedhetnek a koronavírustól. 

“A koronavírus-járvány terjedésével egyre több, a témát érintő mém, karikatúra árasztja el az internetet, közösségi oldalakat, írja a HáziPatika Az egyik ilyen elhíresült fotón egy vuhani lakos állt az utcán, pórázon tartva a macskáját, akinek pofájára egy házilag átalakított egészségügyi maszkot adott. Akkor még mindenki viccnek tartotta a dolgot, de miután február 27-én megérkezett a hír az első kutyáról, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, egyre több kínai gazdi kezdte maszkkal védeni kis kedvencét.
A hatóságok közleménye szerint a kutya tulajdonosa is elkapta a COVID-19 fertőzést, ezután vizsgálták meg szőrmókját, akinek bár tünetei nem voltak, pozitív lett a tesztje. A biztonság kedvéért pedig 14 napos karanténba helyezték az ebet – ahogy a többi hasonló esetben is ezt tanácsolják az illetékesek.”

De visszatérve a fertőzött kutyushoz,

a kutatók szerint nincs semmi különös abban, hogy a fertőzöttség jegyeit mutatta az állat, hiszen a vírus megtapadhatott a testén is, akár akkor is, amikor a gazdája simogatta.

 “A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a koronavírus terjedésének szempontjából a kutyák nem jelentenek nagyobb kockázatot, mint például az ajtókilincsek”

-nyilatkozta Sheila McClelland, egy hongkongi állatvédő szervezet alapítója.

Felesleges hisztéria

“Szakértők nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy nem kell megijednie a kisállat-tartóknak. Pár nap alatt így is megugrott a Hongkongban és Kínában az utcára kidobott kutyák, macskák, mert gazdáik vélhetően attól tartottak, hogy tőlük kapják majd el a fertőzést. A helyi állatvédők pedig  maximum kapacitással dolgoznak, mivel sok család a karantén vagy kórházi kezelés miatt kénytelen volt magára hagyni kis kedvencét.
De mit tehet egy gondos gazdi, aki védeni szeretné a szőrös és nem szőrös családtagokat is? Állatorvosok szerint maszkot nem szükséges adni az állatokra, sőt veszélyes is lehet, hiszen megijedhetnek tőle, bepánikolva pedig kezelhetetlenné válhatnak. A szakemberek tanácsa szerint érdemes fokozottan ügyelni a higiéniára a kutyákkal, macskákkal kapcsolatban is: minden simogatás után mossunk kezet. A sétáltatást követően pedig fertőtlenítő kendővel áttörölhetjük a tappancsukat is, de ezt ne vigyük túlzásba, különben kiszáradhatnak a talppárnáik.”

-fejeződik be a már idézett cikk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük