Pozitívnak bizonyult egy kutya koronavírus-tesztje – a WHO megerősítette a tényt

Eddig abban a hitben éltünk, hogy az ember “kiváltsága”, hogy koronavírus-fertőzött legyen, de nagyot tévedtünk. Azt nem tudni, hogy az állatot ember fertőzte meg vagy szennyezett felületről került a szervezetébe a kórokozó.

Rejtély…?

Egy a koronavírus-fertőzés nyomán megbetegedett, hatvanéves hongkongi nő kutyájától levett orrváladék- és nyálmintában is kimutatták a COVID-19 elnevezésű kórokozót

– jelentette be pénteken az ottani mezőgazdasági és halászati minisztérium. Az állat tesztje „gyenge pozitív” lett, vagyis a szervezetében csak kis számban volt jelen a vírus. A vizsgálat eredményét megerősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

A tüneteket egyébként nem mutató állatot

vizsgáló hongkongi szakértők azt nem tudták megállapítani, hogy a kutya a gazdájától vagy más embertől kapta el a fertőzést, vagy valamilyen szennyezett felülettel érintkezve. Az ebet elkülönítették, és visszaadják a gazdájának, ha már nem lesz kimutatható a szervezetében a vírus.

A hongkongi kormányzat úgy döntött,

elővigyázatosságból minden olyan háziasított emlősállatot, amelynek gazdája megfertőződött az új típusú koronavírussal, és ezért karanténba került, összegyűjtik, és egy kijelölt központba szállítják, ahol állatorvosok figyelik az állapotukat.

Bár a vírus eredeti hordozója a jelenlegi ismeretek szerint állat volt – tudósok szerint denevér – arra nincsen bizonyíték, hogy a háziállatok megfertőződhetnek tőle.

Forrás: CNBC; HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük