Orbán: két koronavírusos beteg van Magyarországon!

Orbán Viktor jelentette be Facebookon szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon.

Több környező országban is terjed

Az elmúlt hetek történéseinek fényében egyáltalán nem nevezhető váratlannak, hogy hazánkba is eljutott a fertőzés. Miután Olaszországban kitört az első európai tömeges lokális járvány, a szomszédos országokban is hamar megjelentek a fertőzöttek. Az olaszországi járvány az északi országrészre koncentrálódik, volt olyan nap, amikor 50 százalékkal nőtt meg a betegek száma. Jelenleg Olaszországban 2500 esetet regisztráltak, és 79-en haltak meg.

A fertőzés gyorsan továbbterjedt

Ausztriára, Horvátországra, Svájcra is. Németországban vélhetően egy ottani cég Vuhanból érkezett alkalmazottja indította el a helyi járványt, és már legalább 158 esetet jelentettek.

Ausztriában eddig 27 ismert megbetegedést regisztráltak, Tirolban két koronavírus-fertőzöttet találtak, de Alsó-Ausztriában, Bécsben, Salzburgban és Stájerországban is vannak esetek. Az országban eddig 2120 tesztet végeztek, és az egészségügyi minisztérium szerint e héten fog eldőlni, hogy az ausztriai járvány milyen irányt vesz.

Horvátországban kilencen fertőzöttek

A hétvégén újabb fertőzöttet találtak Rijekában, akiről úgy hiszik, hogy egy már korábban felismert fertőzöttől kapta el a betegséget a városban. A kilenc horvát betegből négyet Zágrábban és hármat Rijekában ápolnak. A Horvátországban terjedő fertőzés híre negatívan érintette a zábrábi értéktőzsdét is: 8 milliárd kuna (361 milliárd kuna) vált köddé az eső részvényárfolyamok miatt.

Romániában eddig négy fertőzöttet találtak.

Máramaros megyében egy 45 éves férfit, Temes megyében egy 38 éves nőt találtak, akikben kimutatták a koronavírust. Mindketten Olaszországban fertőződtek meg. Az első romániai beteg, akit csütörtökön regisztráltak, viszont negatív teszteredményeket produkált a legutóbbi hírek szerint. Romániában összesen 182 embert tartanak karanténban, és 8231 embert tartottak megfigyelés alatt.

Lengyelországban is találtak már fertőzöttet, és Csehországban talált két fertőzött amerikai diákról hamar kiderült, hogy Budapesten is jártak, mielőtt Brnóba utaztak volna tovább.

Mi történik most, hogy nálunk is megjelent a fertőzés?

Arra kell készülni, hogy hasonló események szemtanúi lehetünk, és hasonló hatósági intézkedések fognak történni, mint más érintett európai országokban. Az utazási korlátozások, illetve a karantén sem elképzelhetetlenek, bár ezek bevezetéséről talán még korai beszélni. Mindenesetre az emberek akkor cselekednek leginkább felelősségteljesen, ha követik a hatósági utasításokat és ajánlásokat.

Ha nem fékezzük meg idejében a járványt, előállhat az a helyzet, amikor az állam mindennapos működése kerül veszélybe.

A boltokból kifogynak az alapvető élelmiszerek, nem lesz mentő, aki kimenjen a koronavírustól független balesetekhez, nem lesz szemétszállító, nem tartja karban senki a víz- és gázvezetékeket. Vagyis leáll az élet. Ez a mindenkit érintő veszély, nem az, hogy hányan halnak meg közvetlenül a vírus miatt.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük