Most telt be a pohár, mindenki a saját életével játsszon! 2020 Magyarországán fürkészek irányítanak egy országot, ebben a koronavírusos időben is, értők helyett?

Ez a koronavírusos nap sem kezdődött másként, mint az eddigi cirka 60, az operatív törzs jelentette, hogy minden az Orbán által beígértek szerint történik a vírus Magyarországnál apad, máshol nem mindig.

Ám ekkor…..

Kiderült -eleve mi az, hogy “kiderült, hiszen az “értők” biztosan előbb is rájöttek- valamit nagyon benéztek Orbán Viktor kormányfő beszerzői, lélegeztetőgépek helyett ugyanis olyan készülékeket sikerült megrendelni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak

alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak.

Ráadásul otthoni körülmények között – értesült a Magyar Hang több, egymástól független forrásból. A lap információi szerint országszerte számos intézmény ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból. A gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy úgynevezett CPAP berendezés, amely

stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál.

“A mi intézményünkbe tíznél is több légzéssegítő gép érkezett, de semmi szükségünk rá.

Jobb lett volna, ha azt a körülbelül 3 millió forintot inkább gumikesztyűre költötték volna, azt legalább elhasználjuk”

– fogalmazott egy megszólaló. Hogy a “némethszilárdok” is megértsék:

Olyan ez, mintha egy ország légvédelmi célokra vitorlázó gépeket szerezne be, és most ezeket próbálnák hatékonyan bevetni.

A messze-földön híres “magyar fifika”

Akkor sem fogtak gyanút -ha igazak a hírek- amikor a pénztárnál a töredékét kérték a gépek darabjáért az eredeti árnál.

Van ott ész!

Minden bizonnyal baromi büszkék voltak, hogy ilyen fantasztikusan sikerült mindenkit kijátszva teljesíteni a főnök utasítását.

A lélegeztetőgépekre annyiban hasonlítottak,

hogy egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe.

Nagy hátránya ugyanakkor – amellett, hogy lélegeztetésre alkalmatlan -, hogy még eredeti rendeltetése szerinti használata is közel lehetetlen lenne, ha véletlen szükség lenne rájuk.

A készülékek ugyanis kínai nyelvű menüvel érkeztek.

a Magyar Hang szerint az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra érkezett a hasznavehetetlen berendezésekből, amelyek ára

az internetes webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár

(245-275 ezer forint) között mozog.

Összehasonlításképpen: a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására alkalmas lélegeztetőgépek ára kategóriától függően 2 és 10 millió forint között alakul.

Az egyik vidéki kórház intenzív osztályán szolgáló, név nélkül nyilatkozó orvos kifejtette,

a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem használhatók, pedig ez egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél alapkövetelmény lenne.

Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések.

Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk.

A kínai készüléket arra tervezték,

hogy otthoni körülmények között egy beteg használja. A lap forrása szerint

a beszerzők súlyos dilettantizmusát mutatja, hogy a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal.

ResMed légzést segítő készüléke az egyik hazai intenzív osztályon (Fotó: Magyar Hang)

Emlékeztetőül, a koronavírusos időszak “derékidejéből”

Orbán Viktor márciusban, a koronavírus-járvány elején azt mondta: 2560 lélegeztetőgép van hazánkban, ehhez szereznek be folyamatosan újakat Kínából.

“Amikor majd a nagy terhelés alatt leszünk, akkor azért 7500-8000 intenzív kórházi ágy és lélegeztetőkészülék is kellhet”

– mondta. Április közepén már pontosabban fogalmazott:

“A legrosszabb esetre készülve legyen 8 ezer működő lélegeztetőkészülékünk, és legyen több mint 30 ezer ágyunk”.

Halkan és baromi félve kérdezem: mindezért ki a felelős?Hány betegnek  kell belehalni ebbe a tudatlanságból (?) fakadó embertelenségbe?

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük