Connect with us

Kerítésen innen

A kullancsok már izzítják fullánkjukat, de Magyarországon nincs olyan ellátóhely, ahol a kullancsfertőzött beteget minden tekintetben kivizsgálnák

Tudta? Fontos, hogy mit eszik, aki Lyme-kóros - Aktuális kérdések és válaszok
Megosztás

Mint télen a hóhelyzet, ami minden évben van, de az „illetékes elvtársaknak” sosem sikerült felkészülni rá! Nagyjából ilyen a nyári kullancsszezon is. A kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségeknek nem jut elég figyelem, kezelésükre pedig nincsen átfogó ellátási struktúra kifejlesztve – nyilatkozta az economix.hu-nak a szakértő.

Csendes járvány

A kullancsszezon nyitányán a portálnak nyilatkozó Kapiller Zoltán állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke egyebek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy

Magyarországon nincs olyan ellátóhely, ahol a kullancsfertőzött beteget minden tekintetben kivizsgálnák.

Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő.

A járványoknak két fő fajtája van, a csendes és a hangos járvány. A csendes járvány esetében a fertőzött egyénről nem terjed tovább a betegség, egyedül bajlódik vele, míg a hangos járvány során a fertőzött ember tovább fertőz, és látványos tüneteket idéz elő a környezete tagjain is.

A felkészültségünk foka

A szakértő szerint ha csak a Lyme-kórt nézzük, több százezer krónikus Lyme-beteg van, akiknek az ellátása óriási költségekkel jár, mivel sok esetben nem derül ki a pontos diagnózis, ezért pontos terápiával sem lehet kezelni őket. Végső soron elég magas ennek a több százezer embernek a társadalombiztosítási költsége.

Nincs Magyarországon olyan ellátóhely, ahol a kullancsfertőzött beteget minden tekintetben kivizsgálnák, ezért ezek a százezrek otthon, csöndben szenvedik el a betegséget, illetve veszítik el munkaképességüket. Viszont átfogó kutatások hiányában nem rendelkezünk pontos számokkal arról, hogy a probléma hány embert érint.

Hozzátette, hogy

ha minden így marad, akkor évről évre sok tízezer ember válik krónikus Lyme beteggé, továbbá ha az egyes szúnyogfajok által hordozott szívféregesség beteríti az egész országot, akkor komoly humán-ellátási gondok fognak felmerülni, hiszen ezek az emberek nagyon komoly sebészi beavatkozásokat igényelnek, amelyek lineárisan emelik az egészségügyi költségeket.

Megoldás?

Először is létre kéne hozni egy operatív közegészségügyi rendszert, mint régen a KÖJÁL (Közegészségügyi és Járványügyi Állomás) volt, és vizsgálni, monitorozni kellene az ország területét, hogy hol, milyen veszélyeztetettség van jelen.

Ez alapján lehetne régiós védekezési előírásokat alkotni, illetve kialakítani egy olyan ellátó-hálózatot, ahol a kullancs-csípte betegeknél minden kullancs-terjesztette kórokozó kockázatát meg tudják vizsgálni, és szakszerűen ellátni, mert ezekre gyakran nem derül fény. Ha további részletekre kíváncsi, itt olvashatja őket.

Kapcsolódó

Szerző