Folytatódtak a tárgyalások, a kutatóhálózatot irányító közös tudós testületről egyeztet az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – közölte az MTA csütörtökön az MTI-vel.


Margit nóóóóóóóóóórmális!!!!!

A közleményben felidézik, hogy az MTA elnöksége legutóbbi rendkívüli ülésén, július 25-én határozott az ITM-mel való további egyeztetésről. Akkor az elnökség nagy többséggel elfogadott határozatában felkérte az akadémia vezetőjét, hogy a kutatóhálózat irányítási rendszerének módosításáról tárgyaljon a szaktárcával.

Az MTA csütörtöki közleménye szerint

„a tárgyalások olyan irányban haladnak, hogy az MTA kutatóhálózatát (de nem az egész MTA-t) egy, a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná. A kormányt képviselő tudósok így közvetlen kétoldalú kapcsolatot teremthetnek az ITM és az akadémia között, megjelenítve a kormányzati prioritásokat, ugyanakkor közvetítve a kutatóhálózatban született felfedezéseket, és a 2-3 évente esedékes nemzetközi átvilágítás eredményeit”.

Tiszteltetek minden magát tudósnak valló embert aki még nem csapta földhöz a sapkáját

A tárgyalások során az akadémia  vezetői a július 25-i elnökségi határozatban megfogalmazott szempontokat követik: az akadémia keretein belül megvalósuló irányítási rendszer életbe lépéséig az eddigivel azonos módon biztosítva legyen az intézethálózat finanszírozása; személyi kérdésekben érvényesüljenek az akadémia autonóm döntési jogosítványai; az odaítélt támogatások folyósítása szerződés szerint folytatódjon; a Lendület-, az OTKA- és a posztdoktori pályázatok szabad témaválasztás alapján működjenek, a támogatások odaítélése továbbra is kiválósági alapon történjék az MTA szakmai felügyeletével; a köztestület vagyona a tulajdonukban maradjon; és a kutatóközpontok és önálló intézetek irányítási rendszerében bekövetkező változások ne veszélyeztessék azok önálló és zavartalan működését és segítsék elő fejlődésüket.

Ne ba…!!!!

Hangsúlyozzák továbbá, hogy az akadémia intézethálózatának irányítási rendszerét és működését szilárd jogi garanciákkal kell biztosítani.

A közlemény szerint, amint a tárgyalások olyan szintre érnek, hogy megfelelően konkrét tervet lehet megfogalmazni, azt az elnökség elé terjesztik.

Hová lett a gerinc, tudós urak? Mire jó ez a bohóckodás,? – mert nyilván jól tudják, hogy most éppen egy komédia szereplői, ahol a hülye felszarvazott férj szerepét osztotta önökre a nagy nemzeti rendező!

Kapcsolódó

Lendvai Ildikó megfejtette, miért csípi Orbán szemét annyira az MTA! – Nem, nem azért….

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét