"A mai a nyugati propaganda bukásának napja" - Az orosz külügyi szóvivő nem finomkodott... - Városi Kurír

Sorting by

×

“A mai a nyugati propaganda bukásának napja” – Az orosz külügyi szóvivő nem finomkodott…

Mint arról korábban beszámoltunk az orosz védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy a déli és nyugati katonai körzetek egységeit elkezdték visszaszállítani bázisaikra, mivel számukra véget ért a hadgyakorlat.

Hirdetés

Oroszország visszavonja egyes csapatait az ukrán határ mellől

– közölte kedden délelőtt a védelmi minisztérium alapján az Interfax hírügynökség. Ezzel együtt az ország más területén, például a Fekete-tengernél, továbbra is folytatódnak a nagyszabású hadgyakorlatok.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó…..

Igor Konasenkov szóvivő a hadgyakorlatot sikeresnek minősítette, és közölte, azok a délen és nyugaton állomásozó csapatok, amelyek befejezték a hadgyakorlatot, már felkészültek arra, hogy visszatérjenek a kaszárnyákba. A lépés sokatmondó is lehet, de azért érdemes megjegyezni, hogy a visszavont csapatok eddig is Ukrajnához közel állomásoztak, tehát nagyon messzire nem mennek.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova Telegramon ennyit közölt:

„2022. február 15-e úgy vonul majd be a történelembe, mint a nap, amikor a nyugati propaganda csődöt mondott. Megszégyenült és megsemmisült anélkül, hogy egyetlen lövés történt volna.”

Mi is “bedőltünk…?”

Zaharova valószínűleg arra utalt, hogy az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozta, hogy az oroszok ezen a héten szerdán tervezik az invázió kezdetét. A hír annyira komolynak tűnt, hogy még a magyar külügy is arra figyelmeztette az Ukrajnába készülőket, halasszák el az utazásukat, több ország pedig már elkezdte kihozni az országban dolgozó apparátusát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig hétfőn gyújtó hangú beszédet mondott az ország védelméről, február 16-át pedig munkaszüneti nappá tette.

Jelenleg 130 ezer orosz katona van az ukrán határ közelében, ebből nagyjából 30 ezer Ukrajnában.

A hír azért is érdekes, mert a Reuters ma délelőtt közölte műholdas felvételek alapján, hogy

orosz katonai mozgás indult meg az ukrán határ térségében, nagy létszámú csapatok, harci helikopterek, csatarepülőgépek és vadászbombázók érkeztek több helyszínre. (forrás)

Mutasd…!

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bizonyítékokat szeretne látni arra, hogy Oroszország visszavonta csapatainak egy részét Ukrajna határának közeléből, mert szerinte csakis ezután lehet a feszültség enyhüléséről beszélni. Az ukrán diplomácia vezetője erről kedden, kijevi sajtótájékoztatóján beszélt.

“Oroszország részéről folyamatosan elhangzanak különböző kijelentések, így már van egy szabályunk: elhisszük, ha látjuk”

– fogalmazott a miniszter. Kuleba reagált arra is, hogy az orosz parlament alsóházában egyes képviselők kezdeményezték az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai szakadár “népköztársaságok” Ukrajnától való függetlenségének elismerését. A külügyminiszter hangsúlyozta:

amennyiben Moszkva emellett dönt, Oroszország “de facto és de jure” kilép a minszki megállapodásból és viselnie kell ennek minden következményét.

– tette hozzá a miniszter.

Közben az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága kedden azt jelentette, hogy a Donyec-medencei megszállt területeken az utóbbi napokban nőtt az orosz fegyveres erőktől érkezett ellenőrző csoportok száma, amelyek az oroszbarát szakadárok harcképességét mérik fel. A katonai hírszerzés hozzátette, hogy a szakadárok ezzel egy időben aktívan toboroznak új tagokat fegyveres csapataikba.

“Razziákat tartanak magánvállalkozásoknál és nyilvános helyeken, hogy azonosítsák azokat a katonai szolgálatra alkalmas személyeket, akik megkerülik a regisztrációt a sorozási irodákban…”

– írta jelentésében a hírszerzés. (forrás)

Önállóság….

A donyecki illetve luhanszki népköztársaság elfogadására tett javaslatot két befolyásos Putyin-párti képviselő és a kommunisták is. Vjacseszlav Vologyin, a törvényhozás elnöke jelezte, hogy mindkét törvényjavaslatot előterjesztik, és azt fogadják el, amely több szavazatot kap. Végül a kommunista frakció indítványára elfogadott határozatot 351 szavazattal fogadták el, 16 ellenében, a másik javaslatot az alsóház elvetette – írja az Rt.com nyomán hvg.hu. A két tartomány 2014-ben nyilvánította ki elszakadási szándékát a kijevi kormánytól. 2014-ben orosz csapatok foglalták el a Krím félszigetet, amelyet egy népszavazás után Oroszország annektált.

Fellendült a fegyverbiznisz

Az állítólagos orosz invázióról szóló értesülések kapcsán Ukrajnában az év eleje óta meredeken nőtt a fegyverek és felszerelések iránti kereslet

– írja a telegraf.com.ua. A hírportálnak több névtelenséget kérő piaci részvevő is azt nyilatkozta, hogy január elejétől megnőtt a fegyvereladások száma egész Ukrajnában. A fegyverbolt-tulajdonosok nem közöltek pontos számokat, viszont annyit elárultak, hogy a megszokottnál több a vásárló.

“többszörösére nőtt a fegyvertokiránti kereslet…”

– nyilatkozta a hírportálnak Volodimir Saptala, a Saptala tokgyártó tulajdonosa. A vállalkozó ugyanakkor rámutatott arra, hogy nem mindenki tartja tokban a fegyverét. Vagyis ez arra utalhat, hogy fegyvervásárlási láz tört ki Ukrajnában. Az egyik fegyverüzletben azt mondták az újságíróknak, hogy

nincs nagy választék önvédelmi fegyverekből. Opcióként légpisztolyt, légpuskát, gázsprayt flóbert pisztolyt ajánlottak. ugyanis ezekhez nem kell külön engedély, mivel nem minősülnek fegyvernek.

Kapcsolódó

 

"A mai a nyugati propaganda bukásának napja" - Az orosz külügyi szóvivő nem finomkodott...

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.