Vége a háborús helyzetnek, vagy figyelemelterelés zajlik? - Visszavonul az orosz hadsereg? - Városi Kurír

Sorting by

×

Vége a háborús helyzetnek, vagy figyelemelterelés zajlik? – Visszavonul az orosz hadsereg?

Az elmúlt hetekben több NATO-ország azzal vádolta Moszkvát, hogy az Ukrajna elleni invázió céljából vont össze erőket az ukrán határ közelében, amit az orosz fél valótlan állításnak mintősített. Friss hír, hogy megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton, amit Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölt kedden Moszkvában.

Hirdetés

…vagy…, vagy…

Oroszország állítja, hogy egyes csapatait kivonják az ukrán határról, és visszaküldik bázisaikra, aminek két jelentése lehet: Vlagyimir Putyin vagy meghátrált a háborútól vagy csak ezzel a húzással próbálja megtéveszteni a közvéleményét

– írta a Daily Mail. Az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy

a megszállt Krím-félszigetet és az ukrán határvidéket lefedő déli és nyugati katonai körzetekből hazaküldtek több egységet is.

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy „véget ért a csapatok részvétele a gyakorlatokban” és most teherautókon, vasúti szerelvényeken visszatérnek eredeti támaszpontjaikra.

Ködös közlemény….

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen alakulatokat vontak ki a térségből, vagy hogy miért, ám ez az üzenet éles ellentétben áll az egyik napról a másikra Washingtonból származó értesülésekkel, miszerint az orosz csapatokat egyre közelebb viszik a határhoz és „támadási pozícióba” helyezkedtek, azzal a paranccsal hogy a hét végére indítsák meg a terület megszállását.

Fotó van róla…..

Az orosz állami média által közzétett videók azt mutatják, hogy a krími Bahcsiszerájban tankokat raktak vonatkocsikra, és a korai órákban kihajtottak egy kelet-oroszországi bázisról. A műholdfelvételek szerint egyes táborok – például a jelnyai – elkezdtek kiürülni, miközben az ukrán határhoz közelebb eső, szoloti táborokban az elmúlt napokban nagyobb aktivitás látszott.

Az elmúlt 48 órában készült képek megnövekedett orosz katonai tevékenységet mutatnak Fehéroroszországban, a Krím-félszigeten és Nyugat-Oroszországban, beleértve a helikopterek, földi támadó repülőgépek és vadászbombázó repülőgépek érkezését is.

A Maxar Technologies nevű műholdképeket készítő cég szerint

látható, ahogy az orosz szárazföldi erők elhagyják a helyőrségeiket és a harci egységeket, és konvojként alakulatban vonulnak.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az Ukrajna körül, többek közt Fehéroroszországban is zajló hadgyakorlatok véget értek volna, melyekkel egyes nyugati elemzők szerint Oroszország támadást akar elfedni.

varosikurir 3piktkpturbxy81odljyjm0yje1m2y4zwnkowm4zwzjngvkyjjjyji5zs5qcgerlqlnaugawsm
Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

Forrás

Az igényt ki kell elégíteni!?

Az ukrán szélsőjobboldali Azov zászlóalj, mely egyébként az ukrán nemzeti gárda különleges alakulatához tartozik, felajánlotta, hogy kiképzi az erre igényt tartó civileket, és megmutatják nekik, hogyan kell összeszerelni és szétszerelni egy fegyvert, megtanítják őket a lőszer betöltésére, valamint a célpontok meghatározására.

A csoport azt követően ajánlotta fel a civileknek a katonai kiképzést, hogy Oroszország az elmúlt hetekben több mint 100 ezer katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál, az ukránok egy része pedig attól tart, hogy az oroszok valóban támadást indítanak majd az ország ellen, félelmükben pedig fegyverekhez nyúlnak.

Valentyna Konstantynovska, egy 79 éves idős ukrán nő például közölte, azért vesz részt a kiképzésen, hogy egy esetleges orosz invázió esetén meg tudja védeni családját.

Amerikai tisztviselők szerint ugyanis az orosz haderő felvonultatása, valamint tűzerejüknek jelentős növelése aggodalomra ad okot, és okunk van feltételezni, hogy záros határidőn belül valóban inváziót terveznek. Eközben már több ország is jelezte, hogy visszahívja állampolgárait Ukrajnából, valamint kiürítik a nagykövetségeket is: így tett már az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, és több más európai ország is tervezi állampolgárainak kivonását Ukrajnából az egyre fokozódó feszültség közepette – írja az Euronews-ra hivatkozva a liner.hu.

… közel a segítség…?

Csehország készen áll esetleges ukrán menekültek befogadására, ha kiéleződne Kijev konfliktusa Oroszországgal

– jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő a nemzetbiztonsági tanács hétfő esti rendkívüli ülése után Prágában.

“Felkészültünk különböző számú ukrán menekült befogadására…”

– mondta a miniszterelnök újságíróknak. A közelmúltban a cseh állam mintegy négyezer tarackágyú-lövedéket és egészségügyi csomagokat ajándékozott Ukrajnának, amely fenyegetve érzi magát Oroszország részéről.

A kormányfő szerint Csehország kész segítséget nyújtani Szlovákiának is, és szükség esetén azonnal rendőri alakulatot küldhet a szomszédos országba, amely segítene a szlovák-ukrán határ felügyeletében és védelmében. Hasonló cseh rendőri egységek már Magyarországon és Észak-Macedóniában is segédkeznek a határvédelemben.

A kormányfő megerősítette, hogy a kijevi cseh nagykövetséget és a lembergi konzulátust egyelőre nem zárják be. A cseh diplomaták családtagjai viszont már elhagyták Kijevet. Az ukrán fővárosban több mint húsz, a konzulátuson pedig mintegy harminc ember maradt dolgozni. A Cseh Légitársaság (CSA) szintén közölte, hogy egyelőre nem állítja le kijevi járatait, de figyelemmel kíséri a helyzetet. Három ukrán légitársaság, amely rendszeres járatokat üzemeltet Prága és Kijev között, szintén nem korlátozta tevékenységét. Csehországban jelenleg több mint 150 ezer ukrán állampolgár él és dolgozik, ezért a légijáratok iránt folyamatos az érdeklődés. (MTI)

Kapcsolódó

 

Vége a háborús helyzetnek, vagy figyelemelterelés zajlik? - Visszavonul az orosz hadsereg?

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.