A négy tudatlan és neveletlen fráter, avagy a keresztény kultúrkörben nem szokás hamarabb köszönteni az ünnepeltet!

Már csak négyet kell aludni, s végre elérkezik a várva várt nagy nap, Orbán Viktor születésnapja!

Habár látom ám, hogy vannak, akik már elkészítették kedves és figyelmes köszöntőjüket,

oly sebesen, hogy még a nyelvüket sem volt idejük letörölgetni, csakhogy ezzel a nagy igyekezettel az a baj, hogy a négy elkövető tudatlan és neveletlen fráter! Ugyanis illene tudniuk azt a minimumot, hogy a keresztény kultúrkörben nem szokás hamarabb, pláne négy nappal megelőzően köszönteni az ünnepeltet.

A zsidók azért teszik ezt előeste, mert naptári rendszerükből következően nekik előző este jön be a „másnap”, vagyis az ünnep napja

Lehet, hogy a négy ünneplő azt hitte, Orbán zsidó, ezért siettek ennyire, de a négy napos beelőzés még a neofiták esetében is túlzásnak mondható. Valószínűleg nem Orbán a fontos nekik, hanem kizárólag saját maguk, ezért előztek be jobbról, a teljesítésért, a megfelelésért, hogy mindenki előtt érjenek célba, s ők képezhessék a köszöntők élcsapatát. Igaz, a jóval korábbi születésnapi gratulációnak a népi hagyomány szerint kifejezetten rossz a jelentése, s baljós előjeleket sejtet. De ez legyen az ő bajuk!
Hallom viszont, hogy valahol, valakik megint hálaadó szentmisével készülnek, s ez nagyon dicséretes dolog.

Ezzel kapcsolatosan csak szeretnék emlékeztetni

arra, amit az önmagát istenítő, amúgy hibbant agyú Caligula, aki magát „neosz Zeusz epiphanész”-ként („földön megjelent új Zeusz”-ként) ünnepeltette, egy ízben, az előtte követségi pozícióban megjelent alexandriai zsidó bölcsnek, Philónnak mondott. Midőn Philón az üldözött alexandriai zsidók érdekében megemlítette Caligulának, hogy hiszen ők is naponta mutatnak be áldozatot a császár üdvéért, az önmagát valamennyi istennel azonosító Caligula dühösen rivallt a zsidó küldöttség vezetőjére:

„Éppen ez a bűnötök, hogy értem és nem nekem áldoztok!”

Valóságos istenséghez illő finom és elegáns distinkció!

Forrás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A négy tudatlan és neveletlen fráter, avagy a keresztény kultúrkörben nem szokás hamarabb köszönteni az ünnepeltet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük