A NER visszavág? – Akinek nem kell a Térey-ösztöndíj, az ne is legyen?

A regnáló már a látszatra sem ad, “one zsinór” venné el a levegőt azok elől, akik nem a szájíze szerint “lépnek egyszerre”. Bartók Imre nem fogadta el a Térey-ösztöndíjat, másnap a külügyminisztérium visszavonta a részvételét az Irodalom Éjszakáján.

Ami fejben van, az nem elvehető!

Beszámoltunk róla, hogy Bartók Imre nem vette át a Térey-ösztöndíjat – nem állt be az Orbán kulturális-trollok sorába. Facebook posztban írta meg, hogy

Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk.

” a megváltozott koncepció…”

Bartók ugyancsak közösségi oldalán tudatta

  • “Január 9-én kaptam az örömhírt, hogy én képviselhetem Magyarországot az Irodalom Éjszakája nevet viselő programon.
  • Január 21-én érkezett a Térey-ösztöndíj híre, és aznap meghoztam az ezzel kapcsolatos döntésem.
  • Január 22-én a Minisztérium visszavonta a részvételemet az Irodalom Éjszakáján.

(Az alábbi levelet a feladó Nagy Gabriella engedélyével teszem közzé.)

»Drága Imre!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya január 22-én visszavonta a jelölésed

Mint tudod, három javasolt szerző közül egy általam választott író képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján. Én téged választottalak, megbeszéltük, küldtél anyagokat, aztán egyszer csak jött a levél.

Sem én, sem Orbók Lucie projektvezető nem értünk egyet ezzel a döntéssel, de nem tudunk mit tenni

Az indoklásukban azt írták, megváltozott a koncepciójuk. Ez van, nem kommentálom.

Sajnálom, Imre!
Szomorú ez.
Ölellek, G.«”

A  NER ajtajai záródnak, a szerelvény halad tovább…”

Gábor György vallásfilozófus közösségi oldalán fogalmazta meg véleményét:

“Miután Bartók Imre nem fogadta el a Térey-ösztöndíjat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya nemes bosszút állt, s a korábbi döntést visszavonva úgy határozott, hogy mégsem Bartók Imre képviseli Magyarországot a márciusban megrendezésre kerülő Irodalom Éjszakája című programon.

A derék hivatalnokok bizonyára nem tudtak Orbán 2018-ban, Strasbourgban elmondott beszédéről, ahol a még sosem hazudott NER-vezér az alábbiakat mondta:

“Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Most sem vetemedtek erre, csupán új irodalomelméleti fogalmat vezettek be, jelesül a “politikai lojalitás” kategóriáját.

Ha ez így van, márpedig így van,

akkor a Térey-ösztöndíj is ezt az új irodalomesztétikai fogalmat hivatott kifejezésre juttatni? Csak kérdem. Meg még az is foglalkoztat, hogy vajon ki fog beugrani a helyébe? Mintha mi sem történt volna.

A NER ajtajai záródnak, a szerelvény halad tovább. A végállomáson kérjük, hagyják el a szerelvényt, és erre figyelmeztessék utastársaikat is!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük