A pénzlenyúlás nem szűnt meg, csak átalakult a Híd a munka világába program lebukása után - Így lopják mostanság a roma-pénzt - Városi Kurír

Sorting by

×

A pénzlenyúlás nem szűnt meg, csak átalakult a Híd a munka világába program lebukása után – Így lopják mostanság a roma-pénzt

Ezek a dokumentumok és két kisvaszari videó nagyon fontos bizonyítékot jelentenek arra, hogy a romák felemelésére szánt EU-s támogatások szervezett és intézményesített ellopása a Híd a munka világába program lebukása után nem szűnt meg, csak átalakult – kezdte közösségi oldala bejegyzését Hadházy Ákos képviselő.

Hirdetés

A pénzek legnagyobb része kis falvakban folyik el

A falvak általában 3-400 millió forintot kapnak, rendszerint két projektre. A pénz egyik feléből a roma telepek lakhatási körülményein kellene javítani, új házak építésével vagy a meglevők felújításával. Ezekből szokott is valami megvalósulni, persze nagyon drágán (Kisvaszaron például kb. 500ezer ft/nm áron épültek kis házikók, szimpla fatüzelésű kályhával, csatornázás nélkül, a legutóbbi nagy esőnél elöntötte őket a szennyvíz. Az egész ügy onnan indult, hogy az egyik család a felújítás reményében az önkormányzatnak “ajándékozta” a házát, de végül nem lett belőle semmi.)

A nagyobb gond a második résszel van,

ahol mintegy 200 milliót fordíthatnak a falvak a romák oktatására és

közösségépítő rendezvényekre”.

Ezek nagyon nagy pénzek, ha tudjuk, hogy például Kisvaszaron kb. 60 ember vett rész ezeken az oktatásokon és programokon (~3 millió/fő tehát a projekt) Rengeteg jelzést kaptam különböző településekről, hogy ezek a projekt elemek csak papíron valósulnak meg. Azonban nagyon ritka, eddig nem is volt olyan, hogy ezt névvel, arccal vállalják a résztvevők, vagy ez más módon bizonyítható lenne. A videó azonban egy ilyen esetet mutat be. Kikértem továbbá a hivataltól a most lezárt projekt dokumentumait és sok halasztás után meg is kaptam.

Ezek alapján állítható többek között, néhány ténnyel alátámasztva, hogy ezt a projektet egyszerűen ellopták:

 • A kisvaszari romák névvel, arccal, büntetőjogi felelősségük tudatában állítják, hogy az “oktatások”, rendezvények többségét a valóságban nem tartották meg, csak a jelenléti íveket íratták alá velük. (bár azóta a polgármestertől jelentős pressziót szenvednek el, a “csendben maradók” viszont krumpli adományt kaptak;
 • elmondásuk szerint ugyanaz volt a helyzet a papíron extrém sok “táncházzal” és hangszeres órával, főzőcskével is;
 • erre az előre nem bejelentett látogatásomkor bizonyítékot is találtam: miután a polgármester a közérdekű adatigénylésben azt írta, hogy az “oktatások” már régen lezajlottak és csak a projektzárás van vissza, a látogatásomkor éppen zajlott egy utólagos “kertészeti óra” négy fő részvétellel a 15 helyett;
 • A “kertészeti oktatónál” ott volt egy táncház “jelenléti íve” is, amelyen több nevet ugyanaz a kézírás “írt alá”;
 •  a “képzések” közül többnek egészen bizarr tartalma volt, pl. elvileg összesen 54 ALKALOMMAL TARTOTTAK “SZERESD ÖNMAGADAT”- ÖNBIZALOMERŐSÍRŐ HAJÁPOLÁS, KÉZÁPOLÁS, BŐRÁPOLÁS tréninget;
 •  a 200 milliós projekt VÁLLALT EREDMÉNYE AZ VOLT, HOGY 15 EMBER MINIMUM 3 HÓNAP MUNKÁHOZ JUT. 16-AN JUTOTTAK 3-24 HÓ MUNKÁHOZ DE EBBŐL 14 FŐ KÖZMUNKÁS!
 • A 200 millióból 75 millió (!) a projektből fizetett emberek munkabérére ment. Volt projektmenedzser, pénzügyi vezető, szakmai vezető, esélyegyenlőségi és környezetvédelmi munkatárs, programkoordinátor, szakmai asszisztens, közösségépítő (és külön) közösségi koordinátor, start-asszissztens(?!!), SZEMIR koordinátor(?!), képzési koordinátor, kettő képzési asszisztens, pénzügyi referens és beszerzési koordinátor. Fenti személyek 0,5-8 millió forinthoz jutottak így.
 •  vettek 7 laptopot és kettő(!), 145 ezer forintos nyomtatót;
 • összesen 8 MILLIÓT FIZETTEK TANULMÁNYOKRA A ZÁRKÁNYI(!!) SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETNEK (pl piackutatás, szükségletkutatás, megval. tanulmány).

Zákány és Kisvaszar távolsága 130 km, nehéz elképzelni egy hátrányos helyzetű emberekből álló szociális szövetkezetet egy kis faluban, amelynek profilja ilyen tanulmányok elkészítése.

A videón is látható, hogy a polgármester meg sem kísérli ezt megmagyarázni.

 • 8 milliót fizettek ki egy egyéni vállalkozónak “egészségügyi szolgáltatások elérésének javítására”;
 •  7 milliót a nem megtarott táncházakra, főzésekre
 • az “egyéni fejlesztési tervek” elkészítéséért komikusan sok munkaórát számoltak el, elvileg összesen 12-szer keresték fel az egyes személyeket (külön elszámolták például a “kapcsolatfelvétel, szerződéskötést” majd külön napon személyesen adták át a meghívót, majd külön kimentek a lakcímkártya másolatot pótolni(!), majd megint külön családtagok adatait pótolni, majd KÜLÖN napon beszélték meg a fejlesztési tervet és külön napon ismét megbeszélték és aláírták.
 • A 180 millióból összesen 15 milliót kaptak a romák az oktatás alatt “megélhetési támogatásként”.

A fenti tények miatt az OLAF-hoz fordulok és feljelentést is teszek

Amit még tudni kell: amióta a romák “fellázadtak”, a polgármesternő komoly presszió alatt tartja őket, miközben a “csendben maradók” krumplit kaptak.

Végül amit még tudni kell: a roma pénzek egyik felét lopják szét az ilyen projektekkel, a másik felét 20-40 milliónként adják kamu civil szervezetek kamu projektkeire, erről korábban már sokat beszéltem

 

roma

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.