A Rákay házaspár mecenatúráért Nemzeti Emlék-őr díjat kapott, de mit kapunk mi az említett úr finanszírozásáért?

A hír: Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért és Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért vehette át az első alkalommal kiosztott Nemzeti Emlék-őr díjat, közölte az MTI.

„…közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza…”

A Nemzeti Örökség Intézete által alapított elismerés átadásán Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője elmondta, hogy

„bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza.”

Boross Péter köszönő beszédében felidézte, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nagy utat tett meg, rengeteget fejlődött, de azt a célt, hogy a haza és a nemzet üdvét szolgáló tevékenységet folytasson, mára jól teljesíti, funkcióját a NÖRI-vel együtt betölti.

Örömét fejezte ki, amiért együtt kaphatott díjat azzal a televíziós szakemberrel, aki munkásságával példát mutat abban, miként kell a múltat elkötelezetten láttatni.

Rákay Philip a díj átvétele után hangsúlyozta:

a múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes.

Ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, őt magát pedig történelmi televíziós műsorok készítőjeként és történelmi filmek producereként dolgozva.

Olyan korban élünk ma, amikor ritkán látott országépítés zajlik, de teljesen természetes az, hogy minden területre nem érhet oda az országépítő szándék. Ilyenkor van szerepe a civil kezdeményezéseknek, a mecénási gondolatnak.

fotó: facebook

Jut eszembe….

Egy pillanatig sem szeretném kisebbíteni Rákay Philip mecénási érdemét, de felvetődik a kérdés, hogy tisztában van-e azzal, hogy a nemzet, ami iránt rém elkötelezett, szintén támogatja őt, hogy támogathasson. Csak egy példa, hogy mennyire voltunk bőkezűek:

Rákay Philip tavaly fejezte be valószínűleg minden idők legdrágább magyar filmjének forgatását: a Petőfiről szóló alkotás 6,1 milliárd forintból készült. A Napi.hu április cikke szerint összesen

  • 4,5 milliárdos gyártási,
  • 85 milliós gyártás-előkészítési
  • és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott,
  • ami mellé a Nemzeti Filmintézet (NFI) a választások előtt még hozzácsapott 200 millió forintot.

VK-kommentár

Nagyszerű dolog, ha sikeres magyar vállalkozóink kulturális örökségek felújítására vagy művészi tevékenységre, mecenatúrára adkoznak a

„saját vagyonukból”.

A bökkenő ott van, amikor egy ország tudja, hogy magánzóink vagyona állami megrendeléseken hízott helyenként kisgömböc méretűre. Jó Rákay Philip is a kampányban a Megafonra és a kormányt támogató kampányokra is szórta a pénzt. Ahogyan a régi magyar mondás tartja:

„Könnyen jött, könnyen ment!”