Orbán Viktor sűrű pénteke: reggel világháborútól óvta meg a világot, majd Rómába repült kegyeletleróni és még nincs este!

„Magyarország a Vatikán mellett az egyetlen békepárti állam a nyugaton (…) Soha ilyen közel nem volt a világ, hogy egy lokális háborúból világháború legyen” – mondta Orbán Viktor és ennek jegyében tölti március utolsó péntekjét.

Reggel a Kossuth rádióban kezdett,

ahol többek között elmondta, hogy Nem érti, hogy amikor egyre több áldozatot szed az ukrán–orosz konfliktus, az uniós országok miért nem hallgatnak az ösztöneikre, miért nem veszik észre, hogy a béke felé kellene elmozdulni. A kormányfő sajnálattal látja, hogy a béke mellett álló országok száma egyáltalán nem növekedett, pedig a háború egyre véresebb.

Az európai emberek a békét pártolják, de ez a vezetőkig még nem ért el. Európa többsége háborúpárti, és egyre durvább eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére

– mondta a miniszterelnök.

Mostanra közel vagyunk ahhoz, hogy az európai vezetők valamilyen formában békefenntartó csapatokat küldjenek a frontra. Ha ez így folytatódik, a világháborús veszély nem irodalmi túlzás

– fogalmazott a miniszterelnök. A nyugati vezetőktől egyre többször hallani, amit Orbán is oszt, hogy

„ha a ez így megy tovább, megérkezhetünk a harmadik világháborúba”.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány nem az ukránok érdeket tartja szem előtt, mivel a kérdés, hogy Magyarország hadseregét hogyan lehet ellátni lőszerekkel. A nyugatiak azt állítják, azért kell a háborút és Ukrajnát támogatni, mert ez helyes dolog, pedig nem az – magyarázta, hangsúlyozva:

itt a világháború vagy világbéke kérdése a tét.

Ezután vette a kalapját – na jó, a hátitáskáját…..

Pénteken Rómában rótta le kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál Orbán Viktor miniszterelnök

– közölte sajtófőnöke, Havasi Bertalan.

A magyar küldöttséggel utazott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára is. Karl-Josef Rauber bíboros március 26-án, 88 éves korában hunyt el. 1997-től 2003-ig Magyarország és Moldova nunciusa volt. Ferenc pápa 2015 februárjában kreálta bíborossá.