A saját vérét mosta a kőről — Lapzsemle

Az ügy fontosságára utal a látványos eltérés a megszokott formáktól: a Házon kívül közéleti magazin szerkesztői egy teljes adást a családon belüli erőszak témájának szenteltek. A Heti lapzsemlében borzasztó sorsokról lesz szó, és arról, hogy van-e valódi segítség „Az áldozatsegítés évében”.

Várható érdemi változás?

A Házon kívül, az RTL Klub közéleti magazinműsora általában három témát dolgoz fel egy-egy adásában. A január 14-i adásban azonban a hazai közéletben fokozódó botrányra reagáltak, és a teljes adást egyetlen nagy témának szentelték. („Vajon 2020 tényleg az áldozatsegítés éve lesz? Várható érdemi változás?„)

„Néhány ügy csak az utóbbi pár hétből: a börtönből szabadult férfi, aki Győrben megölte saját és nevelt gyermekét. A mélykúti nő, akit a gyerekei szeme láttára gyilkolt meg az élettársa. A fiatalember, aki kis híján halálra késelte a volt barátnőjét Budapesten. 2015 eleje és 2017 vége között 651 eset került bíróság elé, de egészen biztos, hogy az erőszakos ügyek száma ennél sokkal nagyobb” — olvasható a műsor ajánlójában. — ”A családon belüli erőszak megítélése nem csak a rendőröknek vagy a bíróságoknak jelenthet nehézséget, hanem nekünk, civileknek is: ahhoz például sok tudás és empátia kell, hogy megértsük, hogyan ragadhat benne bárki is egy ilyen kapcsolatban. Boros Krisztina, Serdült Szilvia és Moskovics Judit beszéltek áldozatokkal és a velük foglalkozókkal is, hogy megnézzék, ha már 2020 a kormányzat szerint az áldozatsegítés éve, vajon várható-e érdemi változás.”

Nem pénz kell neki, hanem védelem!

Mi kell ahhoz, hogy komolyan vegyék a bántalmazást?  Ezzel a címmel a Házon kívül magazinban tavaly novemberben láthattak riportot Bernadettel, aki bátor, és egyben kétségbeesett lépésre szánta el magát. Korábbi partnere, akitől már különvált, olyan brutálisan bántalmazta, hogy bármelyik ütésébe belehalhatott volna. Túlélte, de ezután a „szokásos” eljárások kezdődtek, és senki sem garantálta a biztonságát — és Bernadett ekkor péppé vert arcának fotóival az internet nyilvánossága előtt kért segítséget.

Bernadett fél

A hatgyermekes miskolci anya most, hónapokkal később arról számolt be a magazinnak, hogy hiába kéri, hogy tegyenek támadójára nyomkövetőt, vagy helyezzék házi őrizetbe. Bernadett fél.
Varga Judit igazságügyi minisztertől is kért segítséget, de levelére egy helyettes államtitkár válaszolt. „Érdekérvényesítést” javasolt, ami áldozatsegítési megoldásokat jelent, pszichológus, illetve kétmilliós támogatás formájában.
Csakhogy Bernadettnek a pénz és pszichológus nem segítség… Ő végre a támadója hatékony megfékezését és egy esetleges újabb támadás megelőzését várná… Az asszony biztonságra vágyna.
Még nem kapott választ arra a beadványára sem, hogy az őt összeverő férfi ellen ne súlyos testi sértés, hanem emberölés kísérlete gyanújával nyomozzanak.
Azt is elmondta, kirendeltek ugyan egy orvosszakértőt, aki azonban azóta sem vette fel Bernadettel a kapcsolatot…

A bántalmazás bekúszik a hétköznapokba

A tévés magazin kamerája előtt megszólalt egy emlékezetes tragédia főszereplője, Barbara. Az ő kisfiát öt évvel ezelőtt ölte meg korábbi élettársa.
Hogyan kezdődött mindez? „Apróságokkal.” Olyan megjegyzésekkel, hogy „ne vedd fel azt a szoknyát, túl rövid, ne vegyél fel ilyen blúzt, szóval ilyen dolgok, amikről nem gondolod, hogy basszus, ez egy bántalmazó kapcsolat. És mindez szép lassan bekúszik a hétköznapokba…”
Mikor vetted észre először, hogy nagy baj van? — kérdezte az RTL Klub riportere.
„ — Amikor a véremet mostam fel a konyhában” — felelte Barbara.
A verések kisfiuk születése után kezdődtek, de addigra Barbara már nem tarthatta a kapcsolatot a barátaival, családjával. A férfi bezárta a lakásba, telefonját elvette. Rá kellett jönnie, hogy egyedül van a bajban, nem tud segítséget kérni, az, amit a kívülállók emlegetnek ilyenkor, hogy „miért nem szóltál nekik”, az nincs…

Hogy működik ez a rendszer? Egyenesen a sittről ment ölni

A gyerek apja végül bíróság elé állt, mert a kisfiuk megölésével fenyegetőzött. Barbara a tárgyalásra úgy emlékszik vissza, hogy végig arrogáns volt a légkör vele szemben, úgy kezelték, mintha ő egy hisztérikus nőszemély lenne, akit leöntöttek kávéval.
A férfi két év felfüggesztettel megúszta, és az ítélethirdetéskor távozhatott is a bíróságról. Aznap este pedig már ott is állt Barbaráék lakásánál a kapuban.
— Jól működik ez a rendszer? — kérdezi Barbara. Sokkal fontosabb volt, hogy a kisfiú apja a sittről kijőve gyakorolhassa a felügyeleti jogát, mint hogy a gyerek és anyukája biztonságban legyen.
Arról, hogy a negyedik emeleti lakásban mi történt, Barbara öt évvel ezelőtt így beszélt: a férfi karjába vette a kisfiút, és egészen halkan megkérdezte volt élettársát: Babuci, akkor mi már nem élünk együtt? Mire a válasz: Nem, mi már nem élünk együtt.
Erre a férfi kinyitotta a lakás ajtaját, és kidobta az emeletről a gyereket, majd ő is utána ugrott… Egyikük sem élte túl.
Mai eszével Barbara hozzáteszi: ha az első jelekre fogja a tescos nagykést, amit annyira szeretett használni, és akkor beleállítja azt a kést, akkor két év múlva szabadult volna, lenne ugyan priusza, de a kisfia most itt szaladgálhatna körülötte…

A Fidesz szokás szerint keménykedik, az áldozatok átlátnak a szitán

A Házon kívül műsorában megszólaló áldozatok megnézték Varga Judit miniszter sétálós videóját, amelyben a szokásos fideszes „választ” adta: szigorítás. A Helsinki Bizottság szakértője erről úgy nyilatkozott: az elkövetők fenyegetésénél hatásosabb lenne a szociális szférát, a jelzőrendszert erősíteni, a rendőrséget, bírákat, az ügyészeket képezni, érzékenyíteni.

Az áldozatok pedig a sétálós videót így kommentálták:

„Ez mind szép és jó, de ez csak egy mézesmadzag!”
„Bort iszik, vizet prédikál!”
„Gyorsan koncot dobunk a népnek, hogy maradjanak csöndben!”

Áldozatsegítő központok? Hallott róluk valaki?

A miniszter a videóban azt is beígérte, hogy megduplázzák az áldozatsegítő központokra jutó költségvetést. Jelenleg három ilyen központ működik, Budapesten, Szombathelyen és Miskolcon. Az RTL Klub magazinjában megkeresték az egyik központot, hogy legalább a tévénézők megtudjanak valamit arról, milyen segítséget lehet remélni ezektől a szolgálatoktól. Bernadett a riporternek az áldozatsegítő központokról annyit mondott:

Erről nem tudnak az emberek!

A „lúgos orvos” áldozata, Renner Erika érzékeltette,

hogy mennyire egyedül tud maradni a valóságban az erőszak áldozata. Elmondta, hogy családi, baráti segítség nélkül senki nem tudja végigcsinálni, amit ilyen helyzetben az áldozatnak meg kell tennie. Márpedig az áldozatnak minden pénzbe kerül. neki például az áldozatsegítő program megszűnése után a pszichológust is magánalapon kellett felkeresnie. Szélsőségként megemlítette, hogy a periratok a vádlott számára ingyenesek, de neki pénzért kellett megvennie a másolatot. Tízezer oldalas anyagról van szó, oldalanként 100 forintos áron…

Egészségügyi kálváriájáról megemlítette, hogy kilenc műtéten kellett átesnie, de hogy ezt a megfelelő képzettségű orvosok közül ki tudja és ki hajlandó elvégezni, azt neki magának kellett kiderítenie. Az áldozat nem kapott ebben segítséget. Volt olyan orvos, aki miután megtudta, hogy bűncselekmény áldozatáról van szó, vissza sem hívta…
Erika biztos abban, hogy a családi, baráti, jogi segítség elengedhetetlen ezekben az elkeseredett harcokba.

Mit kell tennem, hogy végre változás legyen?

Barbara szavai nem igényelnek további kommentárt:

Amikor szembesülsz azzal, hogy nem egyedi eset ami veled történt, hanem mások is ettől szenvednek, ez elindít benned valamit, hogy basszus, ez nem jó így, tenni kell valamit! Hát nem halhatott meg hiába a fiam! Nem igaz, hogy ez se elég ahhoz, hogy történjen valami! Mit kell tennem, hogy végre elinduljon a változás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük