Sorting by

×

A sztrájkoló tanárok és támogatóik nem ismernek hétvégét, tovább “robog” az úthenger

Lassan a hétköznapjaink része lesz a tanárok “gördülő sztrájkja”, ám a résztvevők a hétvégén sem pihennek. Szombaton délután 15-órára közös “nagy kockásinges találkozót” szerveznek a parlament előtti Kossuth térre.

Több támogató szervezet is mozgósít

A pedagógusok és az őket támogató diákok, szülők küzdelme az oktatási rendszer javításáért hétvégén sem szünetel, szombat délután a PDSZ és a Tanítanék Mozgalom

“nagy kockásinges találkozót”

szervez Budapesten a Kossuth térre, ahova mindenkit várnak, akinek

“érdeke egy sikeres, boldog, képzett, önálló gondolkodásra képes ország”.

A demonstrációra a Magyar Szakszervezeti Szövetség is mozgósította tagjait és tagszervezeteit. A PDSZ országos választmányának elnöke, Komjáthy Anna a Népszavának elmondta: a rendezvényre több ezer résztvevőt várnak, sokan vidéki településekről is jelezték csatlakozási szándékukat. Arról, hogy a sztrájkban mennyi pedagógus vett részt az utóbbi napokban, továbbra sincs pontos, végleges összesítés, a sztrájk még nem ért véget, az intézményekből folyamatosan kapják az adatokat.

De az biztos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közölt 15 ezres részadatnál végül lényegesen magasabb lesz a szám.

Érdekes fordulat, hogy miközben a kormány igyekszik jelentéktelennek feltüntetni a tanárok megmozdulását, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter után Kövér László, az Országgyűlés elnöke is úgy nyilatkozott: itt az ideje foglalkozni a pedagógusok követeléseivel.

 

A Publicus Intézet friss kutatásából, amit a Telex ismertetett, egyébként kiderült: a magyar lakosság csupán 21 százaléka ért egyet a kormány hivatalos álláspontjával, miszerint a tanársztrájk csak “politikai hangulatkeltés” a választások előtt,

a társadalom többsége (63 százaléka) szerint a pedagógusok valóban azért sztrájkolnak, hogy elérjék a fizetésük emelését, ami jócskán elmarad a diplomás átlagkeresettől, illetve nemzetközi viszonylatban is az egyik legalacsonyabb.

A sztrájk jövő héten is folytatódik.

Jocó bácsi -Balatoni József közösségi oldalán találtuk…

“Nagyon ráérek, és kommenteket olvasok. Tudom, nem kellene. De még üzeneteket is kapok ebben a témában. Hogy miket is olvasok?

 • Azt, hogy a szülőknek fel kellene jelenteni a tanárokat, mert a diáktüntetésen kiskorúak is voltak.
 • Azt, hogy a diákokat tanárok és politikai agitátorok vezényelték ki tüncikézni.
 • Azt, hogy betanítottak nekik szövegeket, amiket vinnyogtak.
 • Azt, hogy ez az egész kiskorú veszélyeztetése, politikai célra való felhasználása, és a gyermekvédelmi törvény igenis kellene.

Nekem ezektől nagyon felment a pumpám, de visszafogtam magam, és nem reagáltam. Pedig tudtam volna mit, amit most meg is teszek, mondjuk szofisztikáltabban, mint ahogy megérdemelnék.

 • Mert ezek a felnőttek el vannak tévedve, és szerintem magukból indulnak ki.
 • Mert ezek a felnőttek azt hiszik, hogy egy gyereknek kussolni kell, és véleménye se legyen.
 • Mert ezek a felnőttek azt gondolják, hogy csak úgy mehet ki valaki, ha küldik, viszik, maguktól nincs eszük.
 • Mert ezek a felnőttek nem hiszik el, hogy diákok képesek kiállni, szervezni, támogatni önállóan.

Igen, ezek a felnőttek lenézik a gyerekeket, lekezelően bánnak velük, és semmibe veszik a jövő nemzedékeit. És ez bosszantó.

 • Mert ezek a gyerekek tudnak önállóan gondolkodni.
 • Mert ezek a gyerekek tudnak önállóan véleményt alkotni.
 • Mert ezek a gyerekek ki tudnak állni magukért és másokért.
 • Mert ezek a gyerekek átlátnak folyamatokat, és túl tudnak látni magukon.
 • Mert ezeknek a gyerekeknek fontos a jövőjük, és tenni is akarnak érte.

Önállóan, maguktól, anélkül, hogy bárki megmondaná nekik

Felnőttként pedig nem támadni, lehurrogni kellene őket, hanem büszkének kellene lenni rájuk. Én tanárként az vagyok. Mert pedagógusként pont ez a cél, hogy gondolkodni, érvelni, átlátni, kiállni képes diákokat neveljünk, akik ilyen felnőttek is lesznek. Oldaltól, ügytől, politikától függetlenül.

Mert nem az a fontos, milyen ügy mögé áll, ki mellett teszi le a voksát, hova húz. Hanem az, hogy képes megtenni, mer véleménye lenni, van bátorsága ellenállni. Büszkeség, ha nem bólogat, nem fogad el mindent feltétel nélkül, nem hisz vakon. A pedagógia egyik fontos lényege pedig ez.”

 

A sztrájkoló tanárok és támogatóik nem ismernek hétvégét, tovább "robog" az úthenger

átver

Egy hozzászólás itt: “A sztrájkoló tanárok és támogatóik nem ismernek hétvégét, tovább “robog” az úthenger

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.