A tavasz átmenetileg felfüggesztve

Kedden, dél, délkelet felé távozik térségünkből a hidegfront, mögötte szeles és a korábbinál 10-15 fokkal hidegebb idő lesz.

A mai időjárás nem nevezhető kényeztetőnek

A középső országrészben mérsékeltebb, nyugaton és keleten erős, olykor viharos lökések kísérik az É-i szelet. Észak felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, időnként átmenetileg kisüt a nap, míg délen, délelőtt még tartósan borongós idő lesz jellemző, kisebb esővel. Az eső mellett elvétve havas eső is előfordulhat. Délutánra délen is vékonyodik a felhőzet, de elvétve ekkor is bárhol előfordulhat gyenge zápor, a hegyekben hózápor.

Éjszaka már többnyire derült égbolt, kevés felhő valószínű. Legyengül a légmozgás. Gyorsan hűl a levegő, szerte az országban számítani kell néhány fokos fokkal fagyra. A szélvédett völgyekben, mélyedésekben erősebb, -5 fok körüli fagy is előfordul.

Szerdán ismét szép napos időre készülhetünk

Melegszik a levegő, az évszakos átlag köré várható a hőmérséklet. A légmozgás nyugatias irányúnak, és mérsékeltnek, néha kissé élénknek ígérkezik. Csapadék nem hullik. Éjszaka derült, eseménytelen időre számíthatunk. Ismét gyorsan hűl a levegő, de fagy már kevéssé lesz jellemző, inkább csak elszórtan, az ismert fagyzugokban fordul elő. Az Északi-középhegység völgyeiben lehet itt-ott erősebb fagyfolt.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

kedd délután +10 – +13,

szerda reggel -4 – 0,

szerda délután délnyugaton +17, északkeleten +14,

csütörtök reggel -1 – +3 fok körül alakul.

Ilyen lesz a folytatás

Csütörtökön, pénteken is túlnyomórészt napos, illetve időről-időre mérsékelten felhős, csapadékmentes, kellemesen meleg idő következik. Ismét az évszakos átlag fölé melegedhet a levegő.

– A hétvégén még nagy előrejelzési bizonytalansággal újabb hidegfront érheti el térségünket. Borongós időjárás a legvalószínűbb, helyenként kisebb esővel, záporesővel. A hőmérséklet döntően még az évszakos átlaghoz képest magasabb marad.

– Jövő hét elejére körvonalazódik ismét erőteljesebb lehűlés.

Közlekedés meteorológia

Kedden eleinte kisebb esők, havas esők nehezítik a közlekedést, majd napközben inkább az erős északi, északnyugati szél okozhat nagyobb odafigyelést.

Szerdán az időjárás számottevően nem befolyásolja a közlekedést. Száraz utakon, jó látási feltételek mellett autózhatunk.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatásra számíthatunk, a Dunántúlon erős, viharos, keleten élénk, néha erős lökésekkel kísért északi, északnyugati széllel. Kezdetben eső, havas eső, majd észak felől szakadozó felhőzet lesz jellemző. A frontra érzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. Erősödik a korábbi műtétek, valamint törések helyének fájdalma is. Ingerlékenység jelentkezhet. Az erős lehűlés a hangulatunkat is negatívan befolyásolhatja. Érdemes nem kimozdulni otthonról, bár délután már jellemzően a napsütés határozza meg az időjárást, mégis jobb, ha most otthon maradunk.

Szerdán számottevő fronthatás már nem terheli szervezetünket. A korábbi hidegfront okozta tünetek megszűnnek az arra érzékenyeknél. Aki továbbra is jelentősebb elváltozásokat tapasztal, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, mert nagy valószínűséggel a betegség hátterében nem az időjárás áll. Sok napsütésre számíthatunk, viszont hűvös lesz, célszerű rétegesen öltözködni, ha elmegyünk otthonról. Csapadék nem várható, esernyőt nem kell magunkkal vinni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük