A tavasz átmenetileg felfüggesztve

Kedden, dél, délkelet felé távozik térségünkből a hidegfront, mögötte szeles és a korábbinál 10-15 fokkal hidegebb idő lesz.

A mai időjárás nem nevezhető kényeztetőnek

A középső országrészben mérsékeltebb, nyugaton és keleten erős, olykor viharos lökések kísérik az É-i szelet. Észak felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, időnként átmenetileg kisüt a nap, míg délen, délelőtt még tartósan borongós idő lesz jellemző, kisebb esővel. Az eső mellett elvétve havas eső is előfordulhat. Délutánra délen is vékonyodik a felhőzet, de elvétve ekkor is bárhol előfordulhat gyenge zápor, a hegyekben hózápor.

Éjszaka már többnyire derült égbolt, kevés felhő valószínű. Legyengül a légmozgás. Gyorsan hűl a levegő, szerte az országban számítani kell néhány fokos fokkal fagyra. A szélvédett völgyekben, mélyedésekben erősebb, -5 fok körüli fagy is előfordul.

Szerdán ismét szép napos időre készülhetünk

Melegszik a levegő, az évszakos átlag köré várható a hőmérséklet. A légmozgás nyugatias irányúnak, és mérsékeltnek, néha kissé élénknek ígérkezik. Csapadék nem hullik. Éjszaka derült, eseménytelen időre számíthatunk. Ismét gyorsan hűl a levegő, de fagy már kevéssé lesz jellemző, inkább csak elszórtan, az ismert fagyzugokban fordul elő. Az Északi-középhegység völgyeiben lehet itt-ott erősebb fagyfolt.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

kedd délután +10 – +13,

szerda reggel -4 – 0,

szerda délután délnyugaton +17, északkeleten +14,

csütörtök reggel -1 – +3 fok körül alakul.

Ilyen lesz a folytatás

Csütörtökön, pénteken is túlnyomórészt napos, illetve időről-időre mérsékelten felhős, csapadékmentes, kellemesen meleg idő következik. Ismét az évszakos átlag fölé melegedhet a levegő.

– A hétvégén még nagy előrejelzési bizonytalansággal újabb hidegfront érheti el térségünket. Borongós időjárás a legvalószínűbb, helyenként kisebb esővel, záporesővel. A hőmérséklet döntően még az évszakos átlaghoz képest magasabb marad.

– Jövő hét elejére körvonalazódik ismét erőteljesebb lehűlés.

Közlekedés meteorológia

Kedden eleinte kisebb esők, havas esők nehezítik a közlekedést, majd napközben inkább az erős északi, északnyugati szél okozhat nagyobb odafigyelést.

Szerdán az időjárás számottevően nem befolyásolja a közlekedést. Száraz utakon, jó látási feltételek mellett autózhatunk.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatásra számíthatunk, a Dunántúlon erős, viharos, keleten élénk, néha erős lökésekkel kísért északi, északnyugati széllel. Kezdetben eső, havas eső, majd észak felől szakadozó felhőzet lesz jellemző. A frontra érzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. Erősödik a korábbi műtétek, valamint törések helyének fájdalma is. Ingerlékenység jelentkezhet. Az erős lehűlés a hangulatunkat is negatívan befolyásolhatja. Érdemes nem kimozdulni otthonról, bár délután már jellemzően a napsütés határozza meg az időjárást, mégis jobb, ha most otthon maradunk.

Szerdán számottevő fronthatás már nem terheli szervezetünket. A korábbi hidegfront okozta tünetek megszűnnek az arra érzékenyeknél. Aki továbbra is jelentősebb elváltozásokat tapasztal, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, mert nagy valószínűséggel a betegség hátterében nem az időjárás áll. Sok napsütésre számíthatunk, viszont hűvös lesz, célszerű rétegesen öltözködni, ha elmegyünk otthonról. Csapadék nem várható, esernyőt nem kell magunkkal vinni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük