A Telekom Veszprém visszahódította a trófeát

A Telekom Veszprém 28. alkalommal nyerte meg a férfi kézilabda Magyar Kupát, mivel 28-26-ra nyert a legutóbbi győztes MOL-Pick Szeged ellen a szigetszentmiklósi négyes döntő utolsó mérkőzésén, a hétfő esti fináléban.

A Veszprém keretéből Andreas Nilsson, Rasmus Lauge Schmidt és Jorge Maqueda hiányzott, szegedi oldalon a két sérült, Luka Stepancic és Nik Henigman nem játszott.

Mindkét csapat rendkívül kemény védekezéssel kezdett,

ezért a játékosoknak alaposan meg kellett küzdeniük minden gólért. Sok volt a szabálytalanság, a kiállítás, a büntető és a reklamálás, és a Veszprém dolgát némileg megnehezítette, hogy védelmének alapembere, Blaz Blagotinsek kevesebb mint tíz perc alatt két kiállítást kapott.

A 13. percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között: a Szeged vezetett 7-5-re, de ellenfele kétirányítós játékra váltott, csakhamar egyenlített, és amikor 13-11-re már a bajnokcsapatnál volt az előny, Juan Carlos Pastor időt kért. A hajrában is kiegyenlített volt a játék, a szünetben a Veszprém vezetett 14-12-re.

Robin Kent Tonnesen, a Telekom Veszprém (k), valamint a szegedi Bánhidi Bence (b), Jonas Kallman, a MOL-Pick Szeged játékosai a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott mérkőzésen a szigetszentmiklósi városi sportcsarnokban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második félidőt – kapusának lecserélésével – létszámfölényes támadójátékkal kezdte a Szeged, ám ezt kihasználva ellenfele három találattal ellépett. A játék képe nem változott, mindkét együttes sok időt töltött – olykor kettős – emberhátrányban, de a Veszprém ebben a hektikus időszakban is növelni tudta a különbséget (23-19) kiváló védekezésének köszönhetően.

A hajrában sem tudott fordítani a Szeged,

amely ugyan csökkentette a különbséget, de végül elveszítette a trófeát, mivel ellenfele végig rendkívül taktikusan kézilabdázott. A veszprémi Omar Jahja hat, Rogerio Moraes és Petar Nenadic öt-öt gólt szerzett, a szegedi Bogdan Radivojevic hat, Stanislav Kasparek öt találatig jutott. Vladimir Cupara hat, Rodrigo Corrales két védéssel járult hozzá a sikerhez, a túloldalon Mikler Roland tíz lövést hárított.

A Telekom Veszprém játékosai ünnepelnek, miután 28-26-ra nyertek a MOL-Pick Szeged ellen a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott mérkőzésen a szigetszentmiklósi városi sportcsarnokban 2021. április 12-én. Középen Lékai Máté csapatkapitány a kupával. Fotó: MTI/Illyés Tibor

David Davis a meccs utáni sajtótájékoztatón elmondta, természetesen nagyon boldog, hiszen ez az első kupagyőzelme a Veszprém vezetőedzőjeként, és azzal a céllal érkeztek a négyes tornára, hogy visszahódítsák a trófeát.

“Egy döntő mindig nagyon nehéz mérkőzés, különösen egy olyan ellenféllel szemben, mint a Szeged. Ma azonban jó teljesítményt nyújtottunk minden játékelemben, noha olykor voltak nehézségeink” – nyilatkozta.

Juan Carlos Pastor úgy vélekedett, hat a hat ellen jól védekeztek és jól játszottak, emberhátrányban azonban akadtak problémáik.

“A második félidőben rendre a Veszprém vezetett két-három góllal, mi nem tudtuk belőni a ziccereinket és a hétmétereseket, így nem tudtunk egyenlíteni, hogy lehessen esélyünk a meccs végén. Ezen dőlt el a találkozó” – nyilatkozta.

A spanyol szakvezető hangsúlyozta, büszke a csapatára, főleg azokra, akik sérülten is vállalták a játékot, de egy döntő megnyeréséhez kevesebbet kell hibázni és jobban kell játszani.

Férfi kézilabda Magyar Kupa, döntő:

Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged 28-26 (14-12)
Veszprém: Corrales – Marguc 1, J. Omar 6 (2), Mahé 2, Moraes 5, Borozan, Strlek 3. Csere: Cupara (kapus), Blagotinsek 1, Nenadics 5, Lékai 3, Ligetvári, Tönnesen, Manaszkov 2, Markussen.
Szeged: Mikler – Radivojevics 6 (4), Gaber, Kallman 1, Bánhidi 3, Bodó 3, Bombac 1. Csere: Kasparek 5, Mackovsek 3, Canellas 1, Stranovsky, Zsitnyikov, Sostaric 3 (1)

Lövések/gólok: 45/28, illetve 40/26
Gólok hétméteresből: 2/2, illetve 7/5
Kiállítások: 16, illetve 14 perc

Hétméteresekkel a Balatonfüred nyerte a bronzérmet

Varga Márton (b) és Pedro Alvarez Rodriguez (j2), a Balatonfüredi KSE, valamint Kristóf Mátyás (b2) és Szeitl László (j), a Veszprémi KKFT játékosai a férfi kézilabda Magyar Kupa bronzmérkőzésén. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mindkét válogatott kapus, Bősz Dániel és Borbély Ádám remekül kezdett, ezért a megszokottnál kevesebb gól született az első félidőben. Végig a veszprémiek vezettek, a 22. percben már 9-6-ra, innen azonban a Balatonfüred fordítani tudott (11-10) – a rendes játékidőben ekkor vezetett először és utoljára -, a szünetben viszont megint a VKKFT-nél volt az előny.

Jó védekezésének és gyors ellenakcióinak köszönhetően a Veszprém a második felvonás elején ismét ellépett három góllal, majd a BKSE újra egyenlített. Nagy volt az iram, de mindkét oldalon hibák tarkították a játékot, ezért alakult ilyen hullámzóan az állás. A veszprémiek őrizték előnyüket, két perccel a rendes játékidő vége előtt még két góllal jobban álltak, ám ellenfelük sokadszor is egyenlíteni tudott. Az utolsó, mindössze tíz másodperces támadást a bajnokságban újonc VKKFT vezette, de nem tudott betalálni, ezért hétméteresek döntöttek a bronzéremről.

Veszprémi részről Éles Benedek, Hári Levente és Fazekas Gergő is hibázott, Seregi Mátyás és Tóth Péter belőtte. Füredi oldalon Topic Petar rontott, Szöllősi Balázs, Kemény László és Dejan Malinovic viszont pontosan célzott, így csapatuk 3-2-re megnyerte a párbajt.

A mezőny legeredményesebb játékosa Szöllősi Balázs volt, aki 18 lövésből 12 gólt szerzett, a túloldalon Éles hat, Fazekas öt találatig jutott. A meccset mindkét kapus, Bősz és Borbély is 11 védéssel zárta.

Férfi kézilabda Magyar Kupa, 3. helyért:

Balatonfüredi KSE-Veszprémi KKFT 28-27 (11-12, 25-25) – hétméteresekkel
BKSE: Andó, Bősz (kapusok), Bóka 2, Brandt, Dénes, Draskovics, Glendza, Határ, Kemény 3 (1), Kőhegyi, Malinovic 5 (1), Rodriguez 2, Szöllősi 12 (7), Szűcs, Topic 2, Varga 2.
Veszprém: Ágoston, Borbély (kapusok), Bugyáki, Éles 6 (5), Fazekas 5, Füleki, Hári 5, Kristóf 3, Seregi 1 (1), Somogyi 2, Szakály, Szeitl 2, Széles, Szmetán 2, Tóth, Tóth 1 (1).

Lövések/gólok: 44/28, illetve 43/27
Gólok hétméteresből: 12/9, illetve 10/7
Kiállítások: 12, illetve 10 perc

Forrás: MKSZ/MTI

 

veszprém

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük