A tornász Kovács Zsófia olimpiai kvótát szerzett Stuttgartban

Olimpiai kvótát szerzett Kovács Zsófia, miután a harmincadik helyen végzett egyéni összetettben a Stuttgartban zajló torna-világbajnokság selejtezőjében.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia megszerezte az olimpiai kvótát a tornászok stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, ahol a Kovács Zsófia, Schermann Bianka, Böczögő Dorina, Makra Noémi, Péter Sára alkotta női tornászválogatott a 18. helyen végzett a csapatok versenyében.

A magyar együttes az utolsó forduló előtt a 16. helyen állt,

végül 155.661 ponttal a 18. pozícióban zárt. Kovács második számú tartalék az egyéni összetett fináléban, 52.432 pontja a 24 fős döntőbe jutás szempontjából a 26. helyre volt elegendő.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) hivatalos tájékoztatása szerint Kovács Zsófia szerepel a tokiói olimpiára kvalifikáltak között, méghozzá a hatodik helyen. Mint ismeretes, az olimpiai részvétel szempontjából kiestek a már kvótát szerzett 12 csapat sportolói, és így kellett a legjobb 20 tornász közé kerülni.

Kovács Zsófia: Az egyik szemem sír, a másik nevet

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia nagyon örül annak, hogy megszerezte az olimpiai kvótát a tornászok stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, de bántja, hogy nem jutott be az egyéni összetett döntőbe.

„Természetesen boldog vagyok, hogy a kvalifikációt megszereztem, de el vagyok keseredve, hogy nem kerültem be a legjobb 24 versenyző közé, csak a második számú tartalék vagyok az egyéni összetett fináléban. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Leginkább a gerendán ment el a verseny. A felkészülési időszak alatt valahogy nem ment a gerenda, sok rontásom volt az edzéseken is, pedig tavaly megkedveltem a szert, még Világkupát is nyertem rajta. Azért az utóbbi hetekben már egészen meg voltam elégedve vele, de ez nem jött ki a vb-n. Már a szólításnál megfogtam a szert, később pedig le is estem, úgyhogy két pont biztosan benne maradt a gyakiban.”

A riói olimpikon a felemáskorláttal és az ugrással elégedett volt, de talajon is szeretne javítani.

„A versenyt felemáskorláton kezdtük, az nagyon jól sikerült, csak egy apró hiba volt benne. Utána jött a gerenda, majd a talaj következett. Ott az első két sorom rendben volt, a harmadiknál kiléptem, az egy 3 tizedes levonást von maga után. Ez még nem is lett volna baj, de egy gimnasztikai ugrásomat nem fogadták el, és tartáshiba miatt is volt levonás, így talajon is egy pontot veszítettem. Zárásképpen az ugrás, a Jurcsenko dupla csavar szép volt.”

A Dunaferr SE tornásza örül annak,

hogy Schermann Biankával versenghetnek azért, hogy ki legyen ott az ötkarikás játékokon.

„Szerintem ez egy jó pont, mert lesz miért, lesz kivel harcolni. Lassan lezárul az év, hiszen már csak a Mesterfokú Bajnokság van hátra a versenyszezonból. Utána megkezdjük a felkészülést, több új elemet építünk be a gyakorlatokba, ezeket már a világbajnokság előtt előkészítettük. Már most várom, hogy kezdhessem az új gyakikkal az edzéseket.”

Mint ismeretes, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) hivatalos tájékoztatása szerint Kovács Zsófia szert tett az olimpiai kvalifikációra, méghozzá a hatodikként az egyéni összetettben elért eredménye alapján (52.432 pont).

Az olimpiai részvétel szempontjából kiestek a már kvótát szerzett 12 csapat sportolói, és így kellett a legjobb 20 tornász közé kerülni. Mivel az összetettben második magyar versenyző, Shermann Bianka 51.198 pontja magasabb, mint a kialakult kvótaszerző 20 tornász utáni első számú tartalék pontszáma, így a Magyar Torna Szövetség dönthet arról, hogy melyik magyar sportoló indul az ötkarikás játékokon.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány:

“Nagyon boldog vagyok, hogy megvan az olimpiai kvóta, és hogy Shermann Biankának is sikerült átlépnie a ponthatárt. Azt tudjuk, hogy az olimpián csak egy magyar női tornász szerepelhet, így most mind a két versenyző nekiállhat és készülhet, dolgozhat. Aki a legtöbbet tudja fejlődni, az jut ki az olimpiára, várhatóan a jövő évi Európa-bajnokság dönt majd arról, hogy ki lehet ott Tokióban.”

(MATSZ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük