A törvény betűje – Avagy lopás-e a plakáterdő gyérítése

Na végre! Megtudhattuk a rendőrségtől, hogyan lehet megúszni a választási gazemberkedést, mit is kell vallani, ha például rajtakapnak, amint letépkedjük kampányidőszakban a nekünk nem tetsző párt vagy jelölt plakátjait, hirdetményeit. A példa elvileg követendő – köszönet a rend éber őreinek az écáért –, de azért gyakorlatilag még ne kapkodjátok el…

A vizsgálat lezárult…

Mint a hvg.hu beszámolt róla a rendőrség elutasította a feljelentést, és lezárta az ügyét annak a tetten ért aktivistának, aki még az EP-választás előtt szedett le és gyűjtött össze egy Fidesz-logós furgonba 36 MSZP-s plakátot. Bár az ipse beismerte a rongálást, a győri rendőrség vizsgálati osztálya mégis elutasította a feljelentést, le is írván, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”.
A „dolog elleni erőszakkal” elkövetett lopás gyanúja miatti nyomozást ugyanis avval zárták le, hogy a plakáttépdeső a vallomása szerint csak azért szedte le az ellenzéki párt hirdetményeit, hogy azokat a szelektív hulladéktárolóba vigye.

És most kéretik nagyon figyelni!

A rendőrség (a Btk.-ra hivatkozva) magyarázattal is szolgált: az lop, aki „idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa”. Ám, ha nem az eltulajdonítás a cél, hanem az „ideiglenes használat, a használhatatlanná tétel vagy más” (mint ebben az esetben a közterületre kitett ellenzéki plakátok begyűjtése és „elkukázása”) – nos, az nem számít lopásnak! Hókuszpókusz, volt bűncselekmény, nincs bűncselekmény! Ennyi a trükk.

A győri MSZP-sek persze még panaszt tesznek a rendőrség elutasító határozata ellen, ezért aki tutira akar menni, hogy büntetlenül megússza a kormánypárti plakáterdő-irtást, azért még várjon egy hangyányit. Kiderülhet: mégis akad olyan jogi csűr-csavar, amivel legalább a látszat kedvéért mégiscsak elmeszelik picinyt a győri „plakátgyűjtőt”, nehogy má’ az ellenzékiek simán kihúzhassák fejüket a hurokból, ha hasonlóval próbálkoznak…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük