“Aki időt nyer, nem életet nyer, hanem becsületet veszít” – Vagyonnyilatkozati csiki-csuki Budakeszin

 Budakeszin csak nézni szabadna, de úgysem láthatod, a  jegyző úgy vergődik a hazugságok hálójában, mint lápi póc a szákban, ráadásul egyre jobban belebonyolódik a mellébeszélések szövevényébe.

Szabálytalan szabályozás

Vagy magától dugja fejét a hurokba vagy vele akarják elvitetni a balhét és posztja megtartásáért mindent bevállal. A helyi vagyonnyilatkozatokról van szó, az övéről is. Most egy unikális budakeszi szabályt is alkottak rá.

Az önkormányzat nyár óta nem hajlandó kiadni a kötelezettek vagyonnyilatkozatát. Néha hajmeresztő indokokkal. Közben volt egy választás, azt már megúszták valahogy.  Az sem lepne meg, ha gyors adásvételekre, vagyonátruházásokra derülne fény, amikor majd ellenőrzöm az adatokat.
Hiába írta megkeresésemre Péterfalvi Attila adatvédelmi hatósági elnök, hogy a jegyző köteles e-mail-ben elküldeni nekem a kért adatokat- nem történt semmi. Holott a hatóság elnöke közölte a számomra megküldött állásfoglalása mellett: a „NAIH/2019/5005 ügyszámon folyó ügyben a Hatóság már felszólította az Önkormányzatot a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos adatigénylések teljesítésére.”

Erre Szelenczy Gabriella jegyző megint tódított egy öblöset

„Képviselői vagyonnyilatkozatok megtekintése ügyében 2019. november 17-én (valójában hónapokkal korábban és többször is – V. J.) írt megkeresésére tájékoztatom, hogy kérelmét az illetékes, Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága megtárgyalta. (…)
A Bizottság felkérte a hivatalt, hogy dolgozza ki decemberi ülésére a vagyonnyilatkozatok megismerésére vonatkozó eljárás rend tervezetét. Ennek megvitatását és elfogadását követő ülésén lehetőséget fog biztosítani a vagyonnyilatkozatokba történő betekintésre (előre láthatóan a 2020. januári ülésén).”

Na ilyen már végképp nincs és mégis van!

Pedig nem kell itt semmit sem kidolgozni, csak betartani a hatóság felszólítását és egy e-mailt küldeni nekem, csatolmánnyal.
Ami még különösebb – és valószínűleg nem létező szabályokra hivatkozva történt így –, hogy (nem bizonyítható!) tudomásom szerint a jegyző ahhoz sem járult hozzá, hogy az érintettek maguk hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozataikat. Annak ellenére sem, hogy egyenként mindenkihez levélben is fordultam ez ügyben. Az ellenzékiek is kussoltak.
De sebaj, minél nagyobbra fújják a hazugság pukiját, annál nagyobbat fog durranni. Csak nehogy a nagy erőlködésben váratlanul valami más is kirottyanjon…!

Amúgy itt a friss meleg szabályzat, a demokrácia újabb ékköve – a közismerten aktív szervilis Bakács Bernadett bukott alpolgármester nevével „hitelesítve”:

“1. Papír alapon és elektronikus formában is benyújthatóak a kérelmek.
2. A betekintő személy feljegyzést nem készíthet a betekintés során.
3. A betekintési kérelemről, a betekintés lehetőségéről és időpontjáról az érintett képviselőt értesíteni kell, és lehetőséget kell biztosítani számára a betekintéskor történő jelenlétre.
4. A szabályzat 2. számú mellékletében további megjelölésre kerülő szükséges adatok: a kérelmező neve, betekintés időpontja, érintett neve, a vagyonnyilatkozat nyilvántartási száma.
5. A másolat a betekintést követően haladéktalanul megsemmisíthető.
6. A megjelent vagyonnyilatkozatokba a következő Pénzügyi és Költségvetési Bizottság ülésén 11:00-kor lesz lehetősége betekinteni azoknak, akik ezt kérvényezték.”

Tegye fel a kezét az a polgár, aki tudja, vagy csak úgy, civilként meg tudja szerezni egy vagyonnyilatkozat nyilvántartási számát!
Nem marad más, mint a bíróság. Ha nekik ez kell, megfizettethetik a budakeszi polgárokkal a perköltséget is.
És tévedés: aki időt nyer az nem életet nyer, hanem becsületet veszít. Budakeszin erős a mínusz ez ügyben.

Becso

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük