Ne már, hogy össze-vissza azt nézhessen a magyar a színházban, amit akar! A gondoskodó kormány a benne helyet foglalók kiérlelt, széles látókörében bízva nyugodtak lehetünk, hogy ősztől nem zavarja össze a nemzeti magyar agyat egy gondolkodásra serkentő színházi előadás sem (vagy csak nagyon kevés).

TA(h)O-cenzúra

Mint arról beszámoltunk, május 16-án arról tájékoztatta nézőit közösségi oldalán az Átrium, hogy a kulturális államtitkárság a törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítélt meg számukra, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát az Átriumtól a minisztérium elvette. Az értesítés szerint az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg a színház, ha lesz rá forrás, ráadásul három részletben. Ekkor még arról biztosították a nézőket, hogy a bizonytalan anyagi helyzet ellenére is bemutatják nyáron a Kasszasiker című darabot,

- Hirdetés -

„mivel annyi minden van benne, amit ebben a helyzetben megéltünk és megélünk, és ezt mindenképp szeretnénk megmutatni közönségünknek”

Tájékoztatás az Átrium jövőjéről….

“Az egy hónapos gyűjtési időszak, amit azután hirdettünk meg, hogy a kulturális tao megszüntetése után a tavalyi törvény szerint járó összegnek (amelyet feltételezve tavaly működtünk és idénre terveztünk) mindössze 23%-át ítélte meg az Átriumnak a kulturális kormányzat, véget ért. Célként 100 millió forint támogatást tűztünk ki, mert ezzel lett volna biztosítva, hogy az Átrium korábbi célkitűzései mentén, változatlan szervezetben működhessen. A gyűjtési időszak alatt a közönségtől annyi felajánlást kaptunk, ami éves szinten mintegy 20 millió forintot jelent, amit így is példátlan kiállásnak látunk, és nagyon köszönünk. Ennek, továbbá alkotó- és munkatársaink jelentős áldozatvállalásának köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett bezárnia a színháznak.

Minden igyekezetünkkel az válik lehetővé, hogy a repertoár egy része a következő évadban is elérhető legyen, és az épület nyitva maradjon

Új bemutatót nem tudunk tartani, sajnos le kell vennünk a repertoárról előadásokat, drasztikusan kell csökkentenünk az éves előadásszámot, a megmaradó előadásokra jelentősen növelnünk kell a helyárakat, és tág teret kell biztosítanunk a nem kulturális jellegű rendezvények szervezésének is. Vagyis a jövőben az Átrium hangsúlyozottabban befogadó térré válik: a színházterem a jövőben üzleti alapon kibérelhető rendezvények, konferenciák, vagy akár kulturális események megtartására. Az épület tulajdonosa hozzájárult, sőt támogatja, hogy az ilyen bevételek is 100%-ban a kulturális tevékenység támogatására fordítódjanak.

Ennek az átalakulásnak, pontosabban a Kultúráért Felelős Államtitkárság döntésének legfájdalmasabb vonatkozása,

hogy az Átrium munkatársainak 90%-tól meg kell válnunk. Közülük többen a kezdetektől fogva a csapat tagjai voltak, és eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy a színház működni tudjon, de az épületnek a jövőben nem lesz önálló csapata, amely az előadások kiszolgálását el tudná végezni. A produkciók maguk kell, hogy az infrastruktúrát biztosítsák a maguk számára. Mindent megtettünk, és úgy tűnik, jórészt sikerrel járunk abban, hogy a csapatunk tagjainak a piac más szegmenseiben értelmes elfoglaltságot és megfelelő jövedelmet biztosító feladatokat találjunk, illetve közvetítsünk, mert reménykedünk abban, hogy az Átrium egy támogatóbb közegben újra kihozza magából azt, amire bizonyította, hogy képes…..”

A teljes nyilatkozatot ide kattintva olvashatják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét