Az Artemis viszi Hold körüli pályára az Orion űrhajót

Egyelőre még ember nélkül, de 50 év után újra beveszi a Holdat az Amerikai Egyesült Államokírta meg az Időkép.hu.

A NASA 2025-ig tervez ismét embert juttatni a Holdra

Ennek előfutáraként a már kész űrhajót egyelőre utas nélkül vezetik Hold körüli pályára. Az indításra magyar idő szerint augsztus 29-én, 14 óra 23 perckor kerül sor a világ legnagyobb hordozórakétája, az Artemis-1 SLS nehézrakétája segítségével.

Az Artemisnek ez az első küldetése, és közel másfél évig épült. Az űrhajó, mely az Orion nevet kapta az indítást követően 5 nap múlva éri el a Holdat, rajta 4K felbontású kamerák közvetítik majd az elképesztő kilátással övezett manővereket.

Bem lesz céltalan a mostani út sem, azon kívül, hogy tesztelik, alkalmas-e az emberes küldetésre, az Orion fedélzetére sok hasznos teher kerül, többek közt műholdak, technológiai demonstrációk, tudományos vizsgálatok kapnak helyet rajta. Az egyik vizsgálat a Holdon való vízkeresésre irányul, az egyik műhold pedig leszáll majd az égitest felszínére.

Hold

A küldetéshez használt NASA rakéta nem képes a Földre való visszatérésre, maradványai az óceánba zuhannak majd. Az Orion 2 hétig kering a Hold körül, majd visszaindul a Földre. Az űrkabin a küldetés 43. napján lép majd be a bolygónk légkörébe, nagyjából 40 ezer km/h sebességgel. Az azonnali elégéstől egy speciális epoxi gyanta anyag védi, majd ejtőernyők segítségével ereszkedik az óceánba.

A 2024-es űrhajósokat követően 2025-ben várhatóan az első nő is megérkezik kísérő égitestünkre, a Hold déli-pólusára a SpaceX Starship leszállóegységével.

Az indítás élőben ITT követhető!

További részletek és érdekességek a küldetésről a Spacejunkie oldalán.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: Időkép.hu

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő

One thought on “Az Artemis viszi Hold körüli pályára az Orion űrhajót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.