Kerítésen innenBulvárKiemelt hírek

Az energia tarifaszintje politikai alapú – Rezsicsökkentés nélkül felébe kerülhetne a gáz!

gazoraleolvasas

Különös dolog a világpiac, de csak látszólag, mert egyébként szinte pontosan úgy működik, mint az a piac, ahol ahol a krumplit vesszük. Az erős vásárlási igény árfelhajtó, a csökkenő pedig árcsökkentő hatású. Ha jó a krumplitermés, olcsóbb a burgonya, mint amikor kevés van belőle. Így van ez a gáz árával is. Mármint normális országban.

Jaj az a fránya rezsicsökkentés!

A piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a hazai lakossági gázár –nyilatkozta a Népszava megkeresésére- Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. Pontos becslést ugyanakkor már csak azért sem kívánt adni, mert – mint kifejtette – a hazai lakossági tarifa szintje politikai alapú. Ilyenkor pedig nagyobb súllyal eshetnek latba például a választások, mint a piaci folyamatok.

Másrészt változatlanul titkos az az ár, amit az állami MVM-hez tartozó MFGK fizet a magyar lakossági gázért az oroszoknak.

Harmadrészt, bár egyre csökkenő arányban, de e képlet változatlanul figyelembe veszi az olajtőzsdék alakulását is, ami nem zuhant a gázárhoz hasonló mértékben. Ebben a helyzetben mindenesetre most a szabadpiaci vevők, vagyis a lakosságon kívüli kör jár jobban a szabott áron vásárló háztartásokhoz képest.

Zuhanó európai árak

Az európai tőzsdei gázár az elmúlt egy év alatt szinte harmadára, megawattóránként 28 dollárról 10 dollár közelébe esett. Ilyen mélyen tíz éve, mondhatni a fejlett európai gáztőzsde kialakulása óta nem járt a kurzus. Ennek oka az Erste szakértője szerint a vártnál melegebb idő, ami miatt sok gáz maradt a tárolókban, így jelentős túlkínálat keletkezett például a cseppfolyós formában, tengeren szállított, lng-nek hívott, főképp az USA-ból származó fűtőanyagból.

Bár ilyet Magyarországra közvetlenül nem szállítanak, áraikban – már csak az amerikai előretörés fékezése végett is – az oroszok szintén egyre inkább lekövetik a nemzetközi tőzsdéket.

gaz
(A Népszava engedélyével)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Más szakértők  ugyancsak a Népszava cikke szerint arra hívták fel a figyelmünket, hogy a 2013-as rezsicsökkentéssel először a gyakorlatban, majd 2016-tól a jogszabályok szintjén is megszűnt a hazai gázárak kapcsolata a nemzetköziekkel. Miközben a 2014 április 1-i 6,5 százalékos mérséklés óta a hazai tarifa nem változott, az európai tőzsdei ár jóval hosszabb ideig állt akkori szintjénél olcsóbban, mint drágábban. Ez óhatatlanul a lakossági gázt az oroszoktól a piaci árhoz közeli szinten megvásárló állami MFGK-nál okoz többlethasznot.

megosztás

About Author

Comments (4)

  1. Molnár Cintia

    Az nem zavar, hogy a gázszolgáltatás a franciáknak volt a szocik által eladva? Ezt vissza kellett vásárolni!
    Ők a büdös életben nem alkalmaztak volna 28%-os
    gázárcsökkentést!
    Sőt fix haszon volt kikötve a szerződésben, amit a költségvetésből kellett volna kiegészíteni! Vagy jött volna a gázáremelés!

  2. Az emberek elfelejtik,hogy az energiára a szegényebb rétegnek támogatás járt.Így duplán rablás volt a rezsi csökkentés/emelés/.Nekem nem nagyon volt csökkenés a rezsi számlában.

Szólj hozzá!