Az esztergomi üzem dolgozói csak a jogaikkal akartak élni

A kormány és a nagytőkések egy csapatban játszanak – hangoztatta Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő a Japán budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Tarthatatlan a Suzuki vezetőinek viselkedése

A parlament népjóléti bizottságának elnöke tarthatatlannak nevezte, hogy a Suzuki cégvezetése elüldözte azt az embert, akit szakszervezeti vezetőnek választottak meg az esztergomi gyárban. Elmondta, hogy pártja alelnöke, Komjáthi Imre délelőtt óta ott van az esztergomi Suzuki-gyár kapujánál.

Az alelnök Facebook-oldalán közzétett felvételen az látszik, hogy Komjáthi Imre a gyár kerítéséhez láncolta magát, az említett Suzuki-dolgozó visszavételét és a munkavállalói jogok tiszteletben tartását követelve.

Korózs Lajos a sajtótájékoztatón leszögezte: Magyarországon még szabad szakszervezetet létrehozni, abba belépni, és a törvények egyelőre garantálják azokat a munkavállalói jogokat, amelyeket többször megcsorbított az Orbán-kormány.

A japán kormánynak is meg kell szólalni

Szavai szerint az esztergomi üzem dolgozói csak a jogaikkal akartak élni. Előbb-utóbb ez az idő eljön és lesz szakszervezet a Suzuki-gyárban – hangoztatta.

Korózs Lajos pártja nevében azt ígérte, hogy kapcsolatba lépnek a japán nagykövetséggel az esztergomi gyárban történtekkel kapcsolatban. A japán kormánynak is meg kell szólalnia az ügyben – hangsúlyozta, majd azt sürgette, hogy a profitot osszák meg a tőkebefektetők és azok között, akik megtermelik.

A képviselő a magyar kormány és a japán autógyár közötti stratégiai megállapodásból is idézett, amelynek célkitűzései – olvasta szerint – a többi közt az érdekérvényesítés gyengítését, sztrájktörést, a munkavállalók kizsigerelését és túlmunkát jelentenek.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük