Az Eximbank inkasszót nyújtott be a Tungsram bankszámláira - Városi Kurír

Sorting by

×

Az Eximbank inkasszót nyújtott be a Tungsram bankszámláira

Csődvédelmet kért a Tungsram, miután egyik banki hitelezője inkasszót nyújtott be a számláira; a társaság a csődvédelemmel a működő- és fizetőképességét akarja megőrizni – közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Hirdetés

A Tungsram tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. “törvény biztosította jogával élve” inkasszót nyújtott be szerdán a vállalat bankszámláira, vagyis minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással a pénzintézet rendelkezne.

118,9 millió euró, vagyis közel 45 milliárd forintnyi jelzálogot jegyzett be az Eximbank Zrt. 2021 őszén a Tungsram Operations Kft.-nél

Már az alapításkor beszállt az állam a cégbe. A Tungsram Operations Kft.-t 2018. február 1-jén jegyezték be, a Hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint az állami tulajdonú Eximbank Zrt. 2018. június 03-án 84 millió eurós, az akkori 322 forintos árfolyamon mintegy 27 milliárd forintos első ranghelyű egyetemleges jelzálogjogot jegyzett be. A Tungsram hitelei a 2018-as beszámoló szerint 34 milliárd forintot tettek ki, az évet 4,7 milliárd forintos veszteséggel zárták. A beszámoló szerint 14 milliárd forint követelés került a könyvekbe, vagyis az Eximbank Zrt. keretszerződéséből ennyit hívtak le. 2019 és 2020 sem volt jobb év a Tungsram Operations Kft.-nél: 2019-ben 9 milliárd, 2020-ban 8 milliárd forint volt a veszteség, miközben a teljes kötelezettségállomány 57 milliárd forintra nőtt. (Átlátszó.hu)

A Tungsram továbbra is a legfontosabbként kezeli “munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését”, ezért a vállalat jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért.

A lépést a cég azzal indokolta, hogy “a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”. A kényszerű lépésről a törvényi előírások szerint a dolgozókat, a szakszervezeteket, az üzemi tanácsokat és a bankokat is tájékoztatták.

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a tájékoztatóban jelezte: a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt “egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse”. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása, amely innovatív üzletágaira koncentrál.

A cégvezető hangsúlyozta: a csődvédelem a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég megszűnését, hanem éppen azt jelenti, hogy “megpróbáljuk a sikeres túlélését biztosítani”. Nem tervezték ezt a lépést, de lehetőséget ad a társaságnak.

A csődvédelem célja az újjászervezés, illetve az, hogy a Tungsram Operations Kft. a hitelezőivel megegyezzen

A közlemény kitér arra is, hogy az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot – fizetési moratóriumot – kap a tartozásaira. A fizetési moratórium egyebek között a munkabérre és a bérjellegű egyéb juttatásokra – mint a távolléti díj -, a végkielégítésre és az ezeket terhelő adókra, illetve más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt is megfizetik.

A vállalat termelési, szolgáltatási, globális kereskedelmi tevékenységei az eljárás alatt folytatódnak. A cég reorganizációs szervezetet állít fel, amely a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki a reorganizációra és a hitelezőkkel történő megegyezésre.

Arra törekszik a cég, hogy a csődvédelem kezdetétől számított 90 napon belül megegyezzen a hitelezőivel. Ahhoz, hogy sikeresen végződjék az eljárás, “elengedhetetlen, hogy dolgozóink, vevőink, beszállítóink és partnereink bizalma töretlen maradjon a Tungsram iránt”, ha ez megvan, akkor sikeres lehet az eljárás – idézi a közlemény Jörg Bauert. A cégvezető hangsúlyozta: a Tungsram egy történelmi, magyar márka, amely “az innováción alapuló, jövőorientált megújulás útján jár, amelyet együtt, összefogva meg tudunk őrizni”.

A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

Forrás: MTI

Ujhelyi: adjon a kormány egy esélyt a Tungsram-dolgozóknak!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.