Az SZFE új "vezetői" és Orbánia "jogrendje", avagy a NER-polip csápjai - Városi Kurír

Sorting by

×

Az SZFE új “vezetői” és Orbánia “jogrendje”, avagy a NER-polip csápjai

Kamualapítvány illegitim “kuratóriuma” sorra nevezi ki az egyelőre tőlük függetlenül és ellenükre működő SZFE új “vezetőit”. Közben a hallgatók és oktatóik még mindig ellenállnak – minden tiszteletet megérdemelnek! 

Hirdetés

Hihetetlen, mennyi hasonló “minőségű” embere van a NER-nek!

Másmilyen se… Persze, nincs min csodálkozni: már az is vérfagyasztóan undorító volt, amit Vidnyánszky és NER-társai csináltak, Orbán és Palkovics kívánsága szerint. Aztán sorra nevezik ki az új undokokat. Titokban, az érintettek véleményének megkérdezése vagy akár tájékoztatása nélkül. S a kinevezettek mindegyike nyafog: nem így képzelte, nagy teher ez neki, de a lehetőséget mégsem hagyhatta ki…,  ahogy a NER-hez illik.

A NER-polip csápjai

A hallgatók és oktatóik még mindig ellenállnak – minden tiszteletet megérdemelnek! Megkérdezhető persze, hogy jogszerű-e az ellenállás.

Az eddig ismertté vált ítéletek szerint igen. De az új undokak nem nyugszanak, nem azért nevezték ki őket: pert indítottak Csernai Mihály, a HÖK elnöke ellen. S az ember izgulhat: vajon olyan tanács tárgyalja-e az “ügyet”, amelyet még nem font be a NER-polip.

Izgulhatunk az oktatási ombudsman vizsgálatának eredménye miatt is – bár a hosszú hallgatás mindent elmond nyomorúlt állapotainkról. Lehet jogszerűtlennek mondani az ellenállást, hiszen bármit lehet mondani: lehet a hallgatókat és oktatóikat gyalázni, rágalmazni, ellenük uszítani is.

Ám ha jogszerűtlennek mondjuk az ellenállást, érdemes megnézni, mihez képest, milyen “jogrendhez” képest az. Milyen állapotban is van a jogállam Orbániában.

Törvénytelenségi barométer

Az ember csak kapkod ide-oda  sorban próbálja mondani a “törvényesített” törvénytelenségeket, vagy a legfrissebbeket sorolja? Mondom, ahogy eszembe jut, a teljesség igénye nélkül. Kamutörvényekkel el lehetett kergetni a CEU-t, szétverni az Akadémiát; fideszes társaságok kezére lehetett játszani számos egyetemet – csak az SZFE makacskodik… Nem fogadják el a képmutató, hazudozó erőszakot, az elbitorlást.

De ebben az országban visszamenőleges hatályú és személyekre vagy egyedi esetekre szabott “törvényeket” is hozhatnak, akkor és amennyit a kétharmad akar. Egyetemi tanárokat is kinevezhetnek, “képesítés” nélkül is – sőt, azt élvezik igazán… 

“Alaptörvényt” fogadtak el, önkényesen, az ellenzék bevonása nélkül. A “gránitszilárdságút” annyiszor módosítják, ahányszor kedvük tartja, vagy valakinek “eszébe” jut valami céltudatos hülyeség, amelyre hivatkozva aztán emberek csoportjait sértik méltóságukban, természetes jogaikban.

Választási szabályokon is módosítanak, az ellenzék megkérdezése nélkül. Közpénzeket is kivonhatnak a nyilvánosság kontrollja alól.

A rendszerváltás idején az MDF és az SZDSZ megegyezett a kétharmados törvények számának radikális csökkentésében: ez tette lehetővé magát a kormányzást. Mára annyi kétharmados “törvény”, “szabály” van az alaptörvényben, hogy talán “alkotóik” sem tartják már számon.

<<FRISS HÍREINK!>>

Miféle “törvények”?!

Döntő többségükben olyanok, amelyek nem felelnek meg a polgári demokratikus jogállam követelményeinek, mert egyetlen értelmezhető céljuk a Fidesz “jogrendjének” megőrzése arra az esetre is, ha más kormány kerülne hatalomra. Más szóval: az esetleges új kormány mozgásterének szűkítése, akár megbénítása.

Az új kormány ne hozhasson szabadon adótörvényeket, ne nyúlhasson “alapítványokhoz”, “alkotmánybírósághoz”, Kúriához – semmihez. Ne választhassa el az államot se a Fidesznek kedves egyházaktól.

A köztársasági (?) alkotmány szerint ezek a szándékok alkotmányellenesek, velük szembefordulni pedig alkotmányos kötelesség. Röhej, de papíron így van az “alaptörvényben” is…

Messziről nézve még van valami, ami jogállamnak tűnik: ám közelebbről szemügyre véve kiderül, “Patyomkin-jogrend” az csupán. De a hatalmasok szemérmetlenül mutogatják, hivatkoznak rá: tessék, nézzétek – megvan minden, látjátok..? Több is, mint nálatok, Hollandiában, Svédországban, Finnországban – a németekről meg a franciákról nem is beszélve…

A ma hatályos szabályok szerint az SZFE hallgatóinak, oktatóinak ellenállása jogszerű – de bármikor megszülethet egy éjszaka a “törvény”, amely alapvetően megváltoztatja a helyzetet.

Igen: a NER-banditákra szabott “jogrendben” bármilyen jogbitorlás “jogszerű”, s a legjogosabb tiltakozás is “jogellenes” lehet.

Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni? Annyi bizonyos, hogy az ellenzéknek mondania kellene, hogy a “NER-törvényeket” nem fogja tiszteletben tartani, megváltoztatásukért mindent elkövet.

Ha kell, békés, de forradalmi jogalkotással is. Legyen eleven példa az SZFE hallgatóinak és oktatóinak magatartása.

Minden az SZFE-ről.

SZFE

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • 2020.11.27 - 18:21
  Közvetlen hivatkozás

  Amit orbán csinál az SZFE-vel, (szándékosan írom, hogy orbán, és nem a kormány, mert senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy itt egyszemélyes kormányzás folyik, és minden agyament ötlet orbántól származik) az egyenesen hányinger, és undorító. Nagyon drukkolok ezeknek a fiataloknak, hogy tartsanak ki. Sajnos ez sokmindentől függ, leginkább az anyagi helyzetüktől. A legvisszataszítóbb alak vidnyánszki, aki pénzért, és némi hatalomért mindenre IS képes. A többiek szóra se érdemesek

  Válasz
 • 2020.11.27 - 19:14
  Közvetlen hivatkozás

  Az SZFE hallgatóinak közleménye //
  2020. 11. 27.

  A mai napon az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos, eljuttatta hozzánk több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét, melyben egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Az Egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására.

  Állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el.

  A jelentés hangsúlyozza, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára az Alaptörvény X. cikkének (1) és (3) bekezdéseiben foglalt tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését.

  A jelentés megállapításaiból következik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim fenntartója nem alkalmas ellátni törvényben meghatározott feladatát, mivel az Alapítvány kuratóriumának jogszabályban rögzített céljával ellentétes az oktatási tevékenység felfüggesztése, és „ezzel súyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogát, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát.”

  Az Egyetem polgársága a jelentés tartalmát megismerve újból felszólítja az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumot arra, hogy fejezze be a tanulmányi félév felfüggesztésével való fenyegetőzést.

  Válasz
  • 2020.11.27 - 19:59
   Közvetlen hivatkozás

   Vajon a kormány ismerte már ezt az állásfoglalást, amikor elfogadta a rendeletet arról, hogy a félév általában elvehető, “tekintettel a körülményekre”?

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.