Azt mondják, a megsebzett gyógyító a legjobb segítő - Csak a most van, a saját élmény - Városi Kurír

Sorting by

×

Azt mondják, a megsebzett gyógyító a legjobb segítő – Csak a most van, a saját élmény

Szigeti Ildikó vagyok. Pszichológus. És per pillanat rosszul érzem magam a bőrömben. Félek. Szorongok. Dühös vagyok. Szeretem és gyűlölöm az embereket. Néha ugyanazokat. Néha egy időben. Azt mondják, a megsebzett gyógyító a legjobb segítő. Azt mondják, azért, mert ő tényleg tudja, min megy át a másik. Azt mondják, azért, mert ő már látja a kiutat és irányt tud mutatni.

Hirdetés

Tévedés. Ez az elmélet a gyógyítóról most nem játszik. Felejtsd el!

Olyan helyzetbe kerültünk, amiben még nem voltunk. Soha. Senki. Nincsenek tapasztalatok. Nincsenek statisztikával illusztrált tanulmányok. Csak a most van. Saját élmény. Így nevezik a pszichológiában azt, amikor maga a segítő, a gyógyító is megélt, átélt vagy túlélt valamit. És most ezen tapasztalatok birtokában próbál segíteni. Ez működik. Általában. Most viszont nem.

Helyzet van

Olyan helyzet, amilyen még nem volt. És ebben a helyzetben egyszerre vagyunk benne. Segítő, gyógyító és segítséget kérő. Vak vezet világtalant. Na jó, finomítsunk! Félszemű vezet világtalant. Ha van valami, ami megkülönbözteti a segítőt a segítendőtől, az talán a tudatosítás képessége. Igen, én, mint kiképzett segítő, nevet tudok adni az érzéseimnek, amelyek bennem kavarognak. Hurrá! Tudom a nevét annak a valaminek, ami éppen mérgezi a közérzetemet. Sőt! Talán még a déesem (diagnosztikai) kódját is meg tudnám mondani, ha venném a fáradtságot és utánanéznék. De nem nézek, mert nem érdekel. Mert tudom, hogy nem tudok ellene tenni.

Azt mondják, nemcsak covid, de pszichopandémia is van

Azt mondják, aki „úgy érzi”, forduljon szakemberhez. Én is mondom. Mert kézenfekvő. Mert elfogytak az egyéni megküzdéshez kellő muníciók. Kiürült a raktár. Mindenki elfáradt. És belefáradt. A segítők is. Akár bevallják, akár nem. Szembe kell néznünk a tehetetlenséggel. Azzal, hogy nemcsak az egyén lett eszköztelen. A pszichológusok is. Akár bevallják, akár nem. A jól begyakorolt, drága pénzért megtanult módszerek ezúttal nem működnek. Hogyan is működnének? Ezeket nem járványhelyzetre találták ki. Persze, egy kalapácsos embernek hiába mondják, hogy nem minden szöget kell beverni. Sőt! Nem is biztos, hogy minden szög, amit ő annak néz. Ennek dacára a segítők próbálkoznak. A maguk módján. Mert segíteni akarnak. És nemcsak a hozzájuk fordulóknak. Saját maguknak is. Hogy ne érezzék magukat annyira nyomorultul. Annyira fájóan kiszolgáltatottnak. És hogy érezzék, van még némi ráhatásuk a dolgok menetére. Ez most kell. Nagyon kell. Mindannyiunknak. Ez az, ami a megfáradt segítőket is viszi, hajtja előre. Minden kudarc ellenére.

Legyél jófej önmagadhoz!

Azt mondják ha feszült vagy, relaxálj. Én azt mondom, ne tedd! Mert nem biztos, hogy neked most ez kell. Persze, ha bejön, lazíts! De ha nem, tedd az ellenkezőjét! Kiabálj, ahogy a torkodon kifér! Fuss, ahogy a lábaid bírják! Kísérletezz! Próbálj ki mindent! Amit csak lehet. És amit nem büntet a törvény.

Azt mondják, kellenek a keretek, a kapaszkodók. Azt mondják, csinálj napirendet. És igazodj hozzá. Én is azt mondom, csinálj. De néha felejtsd el! Túl sok a szabály. Túl sok a korlátozás. Legyél jófej! Önmagadhoz. Mert megérdemled. Adj szabadságot saját magunknak! Szegd meg a szabályokat! Azokat, amiket saját magadnak alkottál. Mást úgysem tehetsz. Erre viszont szükséged van. Elemi szükséged. Hogy végre érezd, hogy létezel.

Önsegítő csoport lettünk. Te és én. Segítők és segítendők. Az a szabály, hogy nincs szabály. Bárki bárkitől tanulhat. Figyelj! Tanulj! Lopj el minden használhatót! De ne vegyél készpénznek semmit!

És ha azzal jönnek, hogy „azt mondják”, lapozz tovább!

Forrás

Kapcsolódó

gyógyító
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.