Vakcinaháború, Bill Gates a bűnös, vagy az oroszok kevernek megint? - Városi Kurír

Sorting by

×

Vakcinaháború, Bill Gates a bűnös, vagy az oroszok kevernek megint?

Bill Gates az összeesküvés-elméletek alfája és ómegája, bárhonnan is közelítünk a vakcinaháború felé. Történt ugyanis, hogy egy moszkvai illetőségű hírportál, a New Eastern Outlook (Neo) még novemberben arról cikkezett, hogy az amerikai milliárdos aktívan pénzeli és népszerűsíti az amerikai–német Pfizer–BioNTech duó vakcináját, noha az a cikk szerzője szerint génmódosításon alapul, túl gyorsan tesztelték embereken, ráadásul még gyanús összefonódások is mutatkoznak a gyártó, valamint Gates és az amerikai hatóságok között.

Hirdetés

Kreml-barát álhírek és vakcinák

A Microsoft alapítója 2019 szeptemberében (tehát még a Covid–19-járvány előtt) valóban 55 millió dollárt fektetett be a biotechnológiai vállalatba, a HIV és a tuberkulózis elleni kutatásokra. A történetet a hvg 360° cikke igyekszik feltárni. A Neo nem tűnik túlságosan felkapott orgánumnak, mégis egyike lett azoknak, amelyeket 2021. március elején az amerikai külügyminisztérium megnevezett mint az orosz titkosszolgálatok dezinformációs kampányának zászlóvivői. Ez nem előzmény nélküli, hiszen az Európai Unió már 2015 óta működteti az EUvsDisinfo projektet, hogy monitorozza és lefülelje a Kreml-barát álhíreket és kommunikációt. Ezen már 2019 nyarán fennakadt a Neo, mint amelynek a szerzői nem hiteles személyiségek. A tavaly novemberi cikket is egy ismert összeesküvéselmélet-gyártó, F. William Engdahl jegyezte, a Facebook és a Twitter pedig mára már le is tiltotta a Neo profiljait.

Bill Gates, vakcinaháború
illusztráció Városi Kurír

Becsatlakoznak a magyar hírportálok is

Az olvasó akkor jön zavarba, amikor a vakcinaháborút követve mértékadónak mondható magyarországi hírportálokon is megjelennek olyan információk, amelyek ugyancsak a Pfizert feketítik be.-írja a cikk. Ezek szerint a Pfizer pofátlan feltételeket szab azokban a szerződésekben, amelyeket kiszolgáltatott vevőinek kínál fel a vakcina eladásakor. Úgy tűnik, a latin-amerikai országok többségében a cég valóban egyoldalú feltételeket szabott, például semmilyen károkozás esetén sem perelhető. Bármilyen kárigény merülne fel, az adott kormányoknak kell helytállniuk érte, és hogy az országok fizetőképessége se lehessen probléma, a gyógyszergyártó még fedezetet is elvárt az ígérvényekre.
Csakhogy az Európai Bizottság éppen azzal védekezik a bírálatokkal szemben, hogy a közösség azért jut némi késedelemmel az oltóanyagokhoz, mert nem hagyta annyiban, és jóval komolyabb felelősségvállalást csikart ki például a Pfizer–BioNTech párostól, mint akár az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia. Igaz, ezt az állítást bemondásra kellene elhinnünk.

Az összeesküvés összeesküvése

Van-e valami kapaszkodó, ami miatt mégis hitelesebb a nyugati, mint a keleti vakcina? A gyanakvó ember ilyenkor lázasan keresi vissza azokat a forrásokat, amelyek az oroszok mellett ugyancsak negatív színben tüntették fel az amerikai–német vakcinát. Ezek között a végső kútfő egy londoni intézmény, a The Bureau of Investigative Journalism. A szervezetet egy dél-afrikai születésű, Angliában élő újságíró, Elaine Potter alapította 2010-ben oknyomozó cikkek elkészítésének finanszírozására. Mitől lenne ez hitelesebb, mint a Neo? Ekkor jön a slusszpoén: a Bureau egyik fő támogatója a Bill és Melinda Gates Alapítvány, amely 2019 novemberében valamivel több mint egymillió dollárt adott egészségügyi tárgyú tényfeltárásokra. Ezek szerint csak az összeesküvés összeesküvése lehetne, ha Bill Gates azért ellenőrizné a saját üzelmeit, hogy elmondhassa, nem is ő a főgonosz. Valószínűbb olvasatnak tűnik, hogy a Bureau valóban független, hiszen a vakcinaháború közben még támogatójának érdekeltségeit is kritizálhatja. Ez pedig hitelt érdemlő körülmény, miközben arról nem lehetett hallani, hogy – mondjuk – Putyin adományából tárták volna fel Navalnij megmérgezésének körülményeit.

(Olvassa el a teljes cikket a hvg 360° portálon!)

Kapcsolódó

Bill Gates, vakcinaháború
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.