Baj van: Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mintha átszundikált volna egy évtizedet!

Figyelemreméltó címmel közölte a Bajnai-kormány pénzügyminiszterével készített interjúját az mfor.hu. “Oszkó Péter: van hiányérzetem Budapest vezetése miatt”

Csak az a fránya adó

“Budapestet valamikor startup fővárosnak nevezték, de Oszkó Péter vitatja ennek megalapozottságát. Volt ebben némi nagyképűség szerinte. Az interjú videós részében a befektető – aki a Bajnai-kormányban pénzügyminiszter volt – kritikusan beszél a főváros hozzáállásáról ehhez az ökoszisztémához, illetve általában a vállalkozásokhoz.”
Oszkó az Orbán-rezsim megszületésének hónapjaiban, a kormányzati staféta átadása után a politikából visszavonult az üzleti életbe. Nézőpontját meghatározza, hogy jelenlegi fő tevékenysége a technológiai szektorban kockázati tőkebefektetőként egyre nagyobb portfoliót építő OXO Holdings irányítása.

Ebben a minőségében

rendkívül elégedetlen az ígéretes vállalkozások, a technológiai innovációt stimuláló üzleti élet fővárosi támogásával kapcsolatban. Azt fejtegeti az mfor interjújához mellékelt hat perces videónyilatkozatában, hogy az úgynevezett startupok jelenleg az államtól megfelelő támogatást és pénzügyi ösztönzést kapnak, Budapest vezetése azonban finoman kifejezve “semleges”, de egyértelmű, hogy ez Oszkónál azt jelenti: nem látja semmi jelét a vállalkozások sorsa iránti érdeklődésnek. Az önkormányzat egyetlen érdemi kapcsolata a vállalkozásokkal szerinte az iparűzési adó kivetése, és ezt az üzleti élet nyilván nem ünnepli.

2008-2009: Szükség volt a 120 milliárdos vágásra

Oszkó a kormány és a főváros közötti vitákat a hajdani válságkezelő pénzügyminiszter szempontjából szemléli. Visszaemlékszik az interjúban, hogy annak idején neki a súlyos világgazdasági válság hatásainak kezelésére rendkívül nagy önkormányzati forráselvonást kellett levezényelnie. A 1210 milliárdos vágás ellen erőteljes önkormányzati tiltakozással szembesült, a politika természete szerint akkor egészen más települések önkormányzatai szervezték az ellenállást. De a volt pénzügyminiszter megértő a mai kormány helyzetével kapcsolatban, és egyetért azzal, hogy az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a közös bajok viseléséhez.

Szájkarate

A tavaly októberben megválasztott fővárosi vezetést Oszkó arra figyelmezteti, hogy amikor az új vezető szembesül az elődje által rá hagyott helyzettel, természetesen van helye a felelősök emlegetésének, de aztán el kell kezdeni dolgozni, és megoldani a helyzetet. Oszkó szerint ez az, ami nem látszik a jelenlegi fővárosi vezetés teljesítményén. Ehelyett csak szájkarate van — állítja Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter.

Távol álljon az aktuálpolitika

Valahányszor a fővárosi vezetést bírálja, nagyot sóhajt Oszkó, hiszen nem szereti ő az aktuálpolitikát, de arra sem hajlandó, hogy változtasson a véleményén, amit tizenöt éve szilárdan hangoztat. És neki hajdani pénzügyminiszterként “mélyen ülő emlékei” vannak az önkormányzati szektor viselkedéséről.
Tényleg, miért is kellene bármit módosítani a korábbi véleményünkön? Oszkó, aki egy borzasztó ellenzék által támadott demokratikus kormány vezető tisztségviselőjeként komoly tapasztalatokat szerzett, nem köteles tudomást venni a 2010 óta történtekről: a köztársaság lebontásáról, az önállóság, önkormányzatiság szigeteinek módszeres felszámolásáról, az Orbán-rezsim jelenlegi kiemelt célpontjának kijelölt ellenzéki városok küzdelméről. Mindez nyilván semmit nem változtat a hajdan érvényes felálláson.
A technokraták, kösz szépen, jól vannak. Mint az interjú többi részéből is kiderül, a korornavírus-karantént is egész jól átvészelték. Még a NER-trükkökkel sem háborgatják őket mostanában.

Akkor, tényleg, mi a probléma?

Oszkó

 

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük