Connect with us

Kerítésen innen

Balog Zoltán „ember, most jövök -megyek, vagyok- a templomból” esete, mert Ő is megteheti….

Perintfalvi Rita
Megosztás

Mit ad Isten, Balog -még mindig- püspök úgy érezte, volt a „főnöknek” egy zseniális mondata amit most Ő is alkalmahat. Emlékeznek még az Orbán Viktor miniszterelnökhöz méltatlan kifogására, amikor egy újságíró -más lehetősége alig lévén- kérdést tett fel neki, amit azzal hárított: „ember! Most jövök a templomból!”

Nem, és pont….

Szombat délután Szentmártonkátán hirdetett igét Balog Zoltán püspöki minőségében egy lelkipásztor beiktatásán. Balog lemondása óta keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt, most a beiktatáson viszont hosszas beszédet mondott a híveknek, nagy figyelmet fordítva a megbocsátásra. Többek között ezeket mondta: a „nem hivalkodott és visszafogott” református közösség életében is vannak problémák.

„Az életünk nem egyszer lesz piszkos egy évben, hanem újra és újra az lesz. (…) Mit kezdjünk azzal, ha a másik ember piszkos lesz?”

– mondta Balog Zoltán, aki ezután úgy fogalmazott, hogy a

„reformátusoknál a kutyából is lesz szalonna”.

Szerinte a világias gondolkodással szemben pedig az

„a keresztény hit lényege, hogy ami piszkos, annak nem az okát kérdezzük, hogy miért piszkos. Azért piszkos, hogy megtisztuljon.”

Kísérteties a hasonlóság, nem?

Lehet továbbállni….

Mivel a püspök kulcsszereplő az államfő lemondásához vezető kegyelmi botrányban, miután sajtóértesülések szerint Novák Katalinnál lobbizott azért, hogy a pedofil bűncselekményeket eltussoló K. Endre a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettese elnöki kegyelmet kapjon. Balog K. Endre kegyelmi ügye miatt mondott le február közepén a református egyház zsinati elnöki tisztségéről, ám a püspök eddig még nem reagált sajtókérdésekre érdemben, ezért is lett volna érdekes, hogy mit mond a Telex munkatársának.

Ám csak annyit mondott, hogy

azért nem nyilatkozik, mert ez egy ünnepség. Ezzel elsétált.

A püspök egyik társa (az nem derült ki, hogy kicsoda), azt mondta:

„Ez egy vallásos szertartás, legyen kedves tartsa tiszteletbe. Jó? Ez még az egyházközség területe, legyen kedves, ne rontsa el ezt a szép órát!!”

A Telex szerint, Orbán Viktor egykori lelkivezetője attól is elzárkózott, hogy a rendezvény után, esetleg egy másik időpontban nyilatkozzon. A kérdéseket hallva többen a püspök védelmére siettek szintén az egyházi rendezvény egyházi jellegére hivatkozva. A mosdóban az egyik egyházi meghívott is megállította a tudósítót, hogy elmondja, tiszteletlenség

„egy egyházi rendezvényen kérdezni a püspököt, aki már mindent elmondott, amit akart”.

balog

Szerző