Baranyi Krisztina: viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez!

Nem sokat váratott magára a kibúvó szög látványa a zsákból. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben.

A katasztrófavédelmi törvényt például úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben

Egészen pontosan úgy egészítené ki a katasztrófavédelmi törvényt a törvénytervezet, hogy abba az alábbi szöveg kerüljön:

(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Ez a szakasz éppen azt a törvényhelyet egészítené ki, amely szerint

veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

Magyarán,

amennyiben a koronavírus-törvény által időkorlát nélkülivé tett veszélyhelyzetben a parlament (amely a kormányzati nyilatkozatok alapján addig biztosan ülésezik, amíg biztosítható a kétharmados többségük) elfogadja Semjén javaslatát, a polgármesterek a jövőben gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan.

Mindez azt is jelenti,

hogy a településeket, kerületeket, vagy akár a fővárost érintő kérdésekben ezentúl nem a választott vezetők, hanem a többnyire fideszes politikusokból kinevezett fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, valamint a védelmi bizottságban ülő honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek vezetői vennék át.

Forrás

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere mindezt így fordította le:

“Kezdődik.

Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket. Ha ezt elfogadja a parlament,

Sára Botond, a bukott polgármester, a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek vezetői fogják átvenni a hatalmat a kerületekben.

Engedélyt kell majd kérnem például

ahhoz a most tervezett lépéshez, hogy 100 000 maszkot vásárolhassak a kerület lakóinak Viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez!”

László Imre szerint….

“A dilettantizmus tort ül. A katasztrófatörvény 46.§-a adja meg azt a lehetőséget, hogy a polgármesterek veszélyhelyzet elrendelését követően – mivel a törvény a képviselőtestületek, közgyűlések működését felfüggeszti – önállóan hozhassanak döntéseket. Ez a jog arra irányul, hogy a váratlan helyzeteket azonnal le tudják reagálni, azaz tevékenységük operatív jelleggel valósulhasson meg a lakosság védelme érdekében. Most a kormány első dolgai közé tartozott ennek a gyors reagálóképességnek az elvétele, mivel a törvény egy 4a ponttal kiegészítésre került az alábbiak szerint:

“A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.”

Tudom április 1-e van,

de valahogy nem tudom (rossz tréfának minősítve a történteket) ennek a napnak a rovására írni ezt a jogszabályt. Szeretném, ha az illetékesek gondolkodnának, hogy mi miért van és amit tesznek az milyen következményekkel járhat. Csak emlékeztetni szeretném az illetékeseket, hogy a polgármesteri teljhatalommal nem ellenzéki, hanem – mily furcsa az élet – fideszes polgármesterek éltek vissza. Talán nem ezt kellene szankcionálni?”

https://www.facebook.com/tamas.lattmann/videos/10157075109361186/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük