Városi kurír
A napi fontos.

Bauer Tamás: A Jobbikkal?

Nem „a Fidesz kottájából” játszom, a magaméból

0 326

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, aki annak idején az emlékezetes listázós beszédet mondta az Országgyűlésben, hétfőn ismét felszólalt napirend előtt. Ezúttal a „székely szabadság napja” nevű marosvásárhelyi rendezvényről beszélt, és szemrehányást tett a Fidesznek, amiért nem küldött oda politikust.

Mármost tudni kell, hogy a Jobbik 2010-es parlamentbe kerülése óta támadja az Orbán-kormányt,

amiért nem elég kemény a szomszéd államokkal a magyar kisebbségek ügyében történő konfliktuskeresésben. Eddig ez főleg Szávay István képviselő terrénuma volt a Jobbik-frakcióban, de hát ő egy sajnálatos hangfelvétel miatt lemondott mandátumáról.

A Jobbik vonala azonban a magyar kisebbségek és az „utódállamok” ügyében nem változott, erről szólt a frakcióvezető felszólalása. Idézni nem tudom, a parlamenti jegyzőkönyv csak egy hét múlva lesz majd hozzáférhető, de nagyon odafigyeltem az élő közvetítésre, és mindenki elhiheti nekem: a Jobbik fenntartja a Fideszénél is intranzigensebb politikáját a nemzeti kérdésben.

Nem tudhatjuk persze, hogy mennyire gondolják ezt komolyan,

hiszen Gyöngyösi frakcióvezető egy interjúban elmondta: annak idején a cigányellenes és antiszemita szövegeik csak szavazatszerzést szolgáltak. Így lehet ez a tegnapi napirend előtti felszólalással is. Vagy nem. Nem tudhatjuk.

Mindenesetre:

aki annak az európai normarendszernek a talaján áll, amelyet az Európai Unió megtestesít, annak a Fidesznek a magyar kisebbségi kérdésben folytatott hidegháborús politikája is elfogadhatatlan. Igen, hidegháborús politika, amely a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarokat egyoldalú döntéssel a magyar állam polgárává teszi, amivel megsérti a hatályos békeszerződést.

Emellett politikai gesztusok tömegével juttatja kifejezésre, hogy nem törekszik olyan megbékélésre a szomszédokkal, mint amit a franciák és németek, osztrákok és olaszok, továbbá németek és lengyelek elértek. A Jobbik pedig még ezzel is elégedetlen, ennél is harcosabb, engesztelhetetlenebb szembenállást követel. Vona Gábornak még a 2010-es parlamentbe kerülés előtt a Napkeltében tett kijelentése, miszerint azt kívánja, hogy

„minden magyar egy hazában élhessen”

(és persze nem úgy, hogy a szomszéd országokból minden kisebbségi magyart áttelepítenek a mai magyar határok közé), ma is meghatározza a Jobbik politikáját. Ez pedig ugyanúgy szélsőjobboldali politikát jelent, mint a zsidózás és cigányozás.

Az nem érdekel, hogy a Fidesz hogyan gúnyolódik a Jobbik és a baloldali ellenzék politikai együttműködésén

Semmi közöm hozzá. Én ezt az együttműködést a Fidesztől teljesen függetlenül nem tudom elfogadni. Nem „a Fidesz kottájából” játszom, a magaméból. Az a hidegháborús politika, amit a Fidesz és a Jobbik egyaránt képvisel, ha megváltoznak a külső feltételek, akár meleg háborúhoz is vezethet. Európában hetven éve béke van, de a nacionalizmusok a volt Jugoszlávia és a volt Szovjetunió területén azért okoztak háborúkat. Nacionalistákkal nem elfogadható számomra a politikai együttműködés.

Aki akar, ám vegyen részt olyan tüntetésen, ünnepi megemlékezésen, ahol mások Árpád-sávos zászlóval vonulnak fel. Ünnepeljen együtt a Jobbikkal. Én is megpróbáltam néhányszor tavaly, de elegem lett ebből. Március 15-én sem megyek a Szabad Sajtó útra, „össz-ellenzéki” rendezvényre. Gyöngyösi beszéde megerősített ebben.

Forrás

Civilekkel és a szakszervezetekkel kibővült össz-ellenzéki tüntetés készül március idusán!

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ