Bauer Tamás: Találós kérdés

Vajon melyik az a párt, amely szembeállítja a multinacionális nagyvállalatok érdekeit a magyar nemzeti érdekkel?

Melyik az a párt, amely azt kifogásolja, hogy olyan kormánydöntés születik, amely előnyös annak a multinacionális nagyvállalatnak számára, amely hatalmas új beruházást hoz Magyarországra? A Fidesz? A Jobbik? Az LMP? Korábban ezek a pártok beszéltek ilyen logika alapján.

A találós kérdésre a válasz sajnos: a DK.

A párt az ellen tiltakozik, hogy – minden bizonnyal a Kecskeméten beruházó Mercedes érdekében – vegyes hasznosításúvá tennék a kecskeméti repülőteret, ehhez átépítik, és emiatt költöznek a Gripenek átmenetileg a pápai katonai repülőtérre. Hogy a Mercedes-vezetők magánrepülőgépei használhassák a repülőteret.

Az igazat megvallva nem tudjuk, jó beruházás-e a kecskeméti repülőtér átalakítása. Nem tudjuk, mennyibe kerül, és milyen bevételt jelent, ha polgári repülőgépek is használhatják. Mert, gondolom, sem maga a Mercedes-gyár, sem magánrepülőgépet használó menedzserei nem ingyen fogják használni a repülőteret.

Nem tudjuk, okoz-e ez gondokat a repülőtér katonai célú felhasználásában. A DK közleményében minderről nem esik szó, csak a politikai minősítést találhatjuk:

„A Demokratikus Koalíció szerint egyre valószínűbb, hogy a kecskeméti repteret kizárólag az Orbán-közeli magángépek utasai, illetve a Mercedes vezetői vehetik majd igénybe, akik gyakran ingáznak a német gyártó különböző üzemei között. Orbánék tehát a rabszolgatörvény elfogadásával előbb odadobták a magyar munkavállalókat, most pedig a nemzeti vagyont, a sereg ékkövét áldozzák fel a külföldi cégek kívánsága szerint.”

Eddig a túlóratörvényt

csak az MSZP és az LMP politikusai értelmezték úgy, hogy az Orbán-kormány a multikat szolgálja ki (német politikusok és cégek cáfolták, hogy ők kértek volna ilyesmit), most a DK is csatlakozik hozzájuk.

Az a hangvétel, hogy azért támadjuk a kormányt, mert együttműködik a multinacionális nagyvállalatokkal, aligha méltó ahhoz a párthoz, amely előszeretettel nevezi magát a „legeurópaibb” magyar pártnak.

Tegnap az ukrán vendégmunkásokat támadta a „legeurópaibb” párt, ma a multik magyarországi jelenlétét. Így persze nem nehéz egy színpadra állni a Jobbik politikusaival.

Bauer Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük