Az uniós támogatások negyedét bukhatja az Orbán-kormány

Kiszivárgott a felzárkóztatási támogatásokra vonatkozó, kedd délutánra ígért bizottsági javaslat, a kelet-közép-európai tagállamok számára lesújtó hírekkel.

Több mint 30 milliárd euró kohéziós támogatást venne el Brüsszel a kelet-közép-európai országoktól, a pénz egy részét Görögországba, Olaszországba és Spanyolországba irányítaná át – írja a Financial Times. Az uniós ügyekben jól értesült lap az Európai Bizottság 2020 utáni költségvetés kedden ismertetendő javaslataival kapcsolatban kiemeli: ez az összeg a teljes kohézióra szánt keret – a tervek szerint hét év alatt 330 milliárd euró – mintegy tíz százalékát teszi ki. Ehhez pedig hozzá kell tenni, hogy reálértékben már maga a keret is 10 százalékot meghaladó mértékben csökken, ha a tagországok elfogadják a brüsszeli terveket.

Az eddig legnagyobb kedvezményezettek veszíthetnek sokat

Ez azonban nem minden: a lap a bizottsági munkadokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a támogatások odaítélésének kritériumai is változnak, így az eddig legnagyobb kedvezményezettek – köztük Magyarország – veszíthetnek sokat. A végleges számokról várhatóan keddi ülésén dönt a bizottság, és a tervek szerint a délutáni órákban közlik majd az illetékes biztosok. A pénzügyi lap mindenesetre úgy tudja, a bizottság a mostani keretnél 23 százalékkal kevesebb pénzt kínálna Lengyelországnak, ahová a legtöbb forrást helyezik ki, és ennél is többet, 24 százalékot vonna el Magyarországtól, a csehektől, az észtektől és a litvánoktól.

A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került déli államok ezzel szemben a korábbi támogatásoknál magasabb összegre, a spanyolok 5, a görögök 8, az olaszok pedig 6,4 százalékkal több kohéziós forrásra számíthatnak.

Ez összességében azt jelenti, hogy a visegrádi csoport országaitól 37 milliárd eurót vonna el a bizottság, a déli államok pedig 3,7 milliárd pluszforrásban részesülnének (2018-as árakon számolva).

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Kockázat nélkül nyúlhatók le az uniós támogatások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük