A németek intenzíven kémkedtek Ausztriában

A hírt először a Der Standard című baloldali lap közölte, de ezt követően Kurz osztrák kancellár is megerősítette. Ausztria 31 éves kancellárja rendkívüli sajtóértekezleten ismertette az újságírókkal, hogy a BND igen intenzíven kémkedett Ausztria területén.

Nemcsak az osztrák intézmények érdekelték a németeket, hanem az Ausztriában működő amerikai, izraeli, líbiai nagykövetségek is. Ezenkívül a Bécsben levő nemzetközi intézmények is a célkeresztbe kerültek – különösen az OPEC és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. Több mint 2.000 célpontot figyelt meg a BND 1999 és 2006 között – hangsúlyozta a kancellár, aki természetesen sietett tiltakozni emiatt Berlinben. A németek azt ígérték, hogy hivatalosan a jövő héten válaszolnak. Merkel kancellár azt mondta, hogy nem volt tudomása a dologról.

2015-ben már volt egy hasonló botrány. Akkor az derült ki, hogy a BND a CIA megbízásából lelkesen kémkedett Ausztriában és néhány más európai államban. Például Franciaországban a CIA a BND segítségével hallgatta le azokat a beszélgetéseket, melyek az Élysée-palotában folytak. Mindez úgy derült ki, hogy Edward Snowden dezertált, és külföldön elmondta: az USA a szövetségeseit is lehallgatja. Obama elnök akkor szentül megígérte, hogy a jövőben erre nem kerülhet sor, de kevesen adtak hitelt nyilatkozatának.

A CIA és a BND között igen jó a kapcsolat, hiszen az Egyesült Államok 1945 után döntő szerepet játszott a titkosszolgálatok újjászervezésében az akkori Nyugat-Németországban. 1945 és 1955 között Ausztria is megszállt ország volt. Ekkoriban Bécs a kémek egyik legfőbb központjává vált Európában. Ausztria jelentősége a hidegháború során igen nagy volt. Ezt követően Ausztria belépett az EU-ba, de a NATO-ba nem. Németország és Ausztria között igen szoros a gazdasági és politikai kapcsolat a közös nyelv és a közös kultúra miatt. Adolf Hitler, aki Ausztriában született, 1938-ban Németországhoz csatolta Ausztriát, mely 1945-ig a Reich része volt.

Ausztriában jelenleg Kurz kancellár, aki a Néppárt vezetője, a szélsőjobboldali Szabadságpárttal együtt kormányoz. Németországban Kurz fő politikai szövetségese nem Angela Merkel kancellár, hanem Horst Seehofer belügyminiszter. Seehofer nemrég még Bajorország miniszterelnöke volt, és a menekültkérdésben szemben áll Angela Merkellel. Nemrég Kurz és Seehofer közös sajtóértekezleten lépett fel annak érdekében, hogy korlátozzák a migránsok invázióját Európában. Angela Merkel kancellár elutasította ezt a kezdeményezést. Seehofer ugyan közölte: nem célja Angela Merkel megbuktatása, de Németországban olyan politikai válság alakult ki, mely könnyen a kancellár asszony bukásához vezethet el.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Kémvilág Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük